IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат

В понеделник идват още 300 000 дози от COVID ваксините, изтъкна премиерът в оставка

16:30 | 08.05.21 г. 17
<p>
	Премиерът в оставка Бойко Борисов.&nbsp;<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Премиерът в оставка Бойко Борисов. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

България е една от първите страни в Европейския съюз (ЕС), които ще се включат в програмата "Дигитален зелен сертификат" още при стартирането ѝ на 1-ви юни, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след участието си във втория ден от срещата на върха в Порто.

Дигиталният зелен сертификат се разглежда като начин за свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Той ще доказва, че неговият притежател е ваксиниран, има отрицателен PCR тест или се възстановява от коронавирус.

"Постигнахме исторически успех в Порто. За първи път постигнахме ясен ангажимент, амбициозен, на лидерите от държавите членки на ЕС, на Европейската комисия (ЕК), на Европейския парламент (ЕП), на всички социални партньори, които подписаха и т.нар. Споразумение за социален ангажимент от Порто", допълни Борисов, цитиран от БНТ. 

Той обясни трите точки, които включва Планът за действие на европейския стълб за социални права.

Първата е до 2030 г. най-малко 78% от населението на възраст между 20 и 64 години да има работа; второ, поне 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно допълнително обучение през годината за дигитални умения; трето, броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона до 2030 година.

"Не само пенсионерите и възрастните хора вече са във фокуса на ЕС. Във фокуса са децата", уточни Борисов.

Според него COVID-19 е дал тласък за социалния стълб, за трансформацията и за начина, по който трябва да се обучават децата и как да се подпомагат възрастните, за да не изпаднат от пазара на труда.

Коронавирусът също е бил акцент на срещата на върха в Порто.

"Малко се забавихме с ваксините като ЕС. Но сега над 200 милиона дози вече са поставени. В България вчера постигнахме рекорд. Благодаря на докторите - 37 000 ваксини на ден, един среден град по големина в България. И продължаваме. В понеделник идват още 300 000 ваксини, следващата седмица още 400 000", каза премиерът в оставка.

Борисов не пропусна да коментира и политическата обстановка у нас.

"Само може да ми е мъчно, да ми е жал, да съм тревожен от това, което наблюдавам. Парламентът беше закрит. Аз се надявам, че президентът (Румен) Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, не може, предполагам, че не се гордее с тях", каза Борисов.

По думите му 150 млн. лв. са били похарчени покрай последните парламентарни избори за машини, за средства, за ваксиниране на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

"По 19 милиона (лева) на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме. Сега наново ще похарчим 100 милиона (лева) и само след един-два месеца още толкова за президентските избори. Стотици милиони харчим за шоу", допълни Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"разбирачите" да си го заврат още по дълбоко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Откога пролетарията, който по дефолт е с най-много вечерно образование или рабфаг, започна да разбира от дигитални сертификати? За сведение - това не е тоалетна хартия, всъщност рабочиите употребяват все още вестник, вероятно "Работническо дело".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Пролетарията отново в строя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
penman
преди 2 години
О, баба Серафима се е пробудила! Червените костови бабички пак ще се опитват да мислят?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Типично българска кратуна, макар нарекла се "studioaa"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудесна новина.Който иска да пътува и да прави бизнес - да го направи бъезо и лесно по установени правила.90% от празноглавците дори не са прочели или не разбират какво е Зеления сертификат.А на празноглавците така или иначе не им трябва, те си седят на село или в малкото провинциално градче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Само че тази "хвалба" е за срам, а не за гордост...Да се хвалиш с такова безумство е все едно да се се класираш пръв на някаква надпревара, само че отзад напред...Боце какво ли ще каже ли защо, че 90% от българите са ПРОТИВ зеления паспост, а България гласува за него - и това е "демократично" разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
shinawatra
преди 2 години
Защо продължавате да публикувате изказвания и интервюта на този??? Това правителство не подаде ли оставка вече, какво се случва мамка му?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Нека България да е сред първите, които е свалила едно престъпно мутренско правителство и е вкарала един престъпен премиер джипкаджия и ленторезец в затвора за корупция и злоупотреба с власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
то тоя дето са го опъвали му е малко това ... стига да е верно . всичките бизнесмени на червенотиквениковчетата това е редно да им се случва . и клипчето не е било за забавление , а да покаже какво ги чака и тех , ако нещо се прецака ... а са се хилили щото и Той се е хилил ... смеят ли да не се хилят и те ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още