IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: АМ “Хемус“ ще е готова най-късно през 2023 г.

Намаляването на срока за изграждането на "Хемус" се дължи на приетите на второ четене в парламента промени в Закона за държавната собственост

12:20 | 17.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Строителството на магистрала Хемус ще приключи поне година по-рано, заяви премиерът Бойко Борисов, като след инспектира строителството на магистрала "Хемус" край Ябланица. 

Досега той твърдеше, че "Хемус" ще е готова през 2024 г. Заедно с Борисов бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на транспорта Николай Нанков. След като обходи района, шофирайки служебния си автомобил, министър-председателят говори пред журналисти и уточни, че 

Очакванията на Борисов и Нанков са магистралата да бъде завършена най-късно през 2023 г. Зам.-министърът дори прогнозира, че това може да стане и през 2022 г. Премиерът обясни, че намаляването на срока за изграждането на "Хемус" се дължи на приетите на второ четене в парламента промени в Закона за държавната собственост. Те предвиждат при процедурата за бързо отчуждаване на частни имоти съдът да може в закрито заседание да допуска предварително отчуждаване в седемдневен срок от искането на отчуждаващия орган, ако се налага да се защитят особено важни държавни и, или обществени интереси.

Премиерът уточни, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата  БВП в този региона на страната ще се увеличи с 10%.

„Магистралата ще е различна и за Плевен, и за Ловеч, и на курсантите от Долна Митрополия съм обещал“, каза още Бойко Борисов. Той съобщи, че през август ще започне и строежа на два лота по пътя Велико Търново-Русе.

Министър-председателят посочи, че по АМ “Хемус“ ще има тол система, за да се поддържа и изплаща. “Едно е да поддържаш две ленти в зимно време, друго е шест”, каза Борисов.

Той подчерта, че системата за плащане и използване на пътищата от тежкотоварните превозни средства е справедлива. “И вчера на срещата ми с превозвачите – няма някой, който да е против тол системата. Въпросът е да го направим така, че особено тежкият трафик – над 3,5 тона, който най-много износва пътните съоръжения, да си плаща”, поясни премиерът.

Той посочи още, че мостовете на АМ "Хемус" повече от 37 години не са пипани, дори частични ремонти не са правени там. "Сега там на практика правим реално нови - от колоната до основното съоръжение, всичко се прави наново и то при работеща магистрала, което е много по-трудно", заяви премиерът.

Борисов обеща, че след като стигне магистралата до п.в. "Плевен" ще бъде изграден и обходен път на Плевен. "Колкото повече се вдига производството и индустрията, толкова повече се налага всичките обходи да се правят, защото иначе буквално се задръстват градовете. Сега всичко минава през Плевен", напомни той и информира, че още през август се очаква започването на два лота от пътя Велико Търново - Русе, за което средствата са осигурени.

Борисов коментира и темата със скандалите с къщите за гости и неправомерно декларираните жилища, като заяви, че проверки от ДАНС на политици се прави много отдавна.

„Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти – президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи, но така са решили – така правят, коментира премиерът и уточни, че не е работа на изпълнителната власт да следи избора на нов главен прокурор. –  Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има Висш съдебен съвет, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Борисов, нито началото, нито края на АМ "Хемус" ще се свързват с твоето име. Ти си междинно недоразумение. За пореден път премиерът запази твърдо мълчание, после се опита да се прави на омайник с фрази, които заобикалят истинския проблем. Но по темата за имотите българинът по традиция е особено чувствителен. Не забравя. Не забравя. И цялата мощ на държавата няма да постигне забрава. Борбата на Борисов за оставане на власт е комична. ПР акцийките му са трагични. А самият той е за съжаление. Да откраднеш милиарди и да полудееш накрая. Това е Божието наказание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
killmore
преди 4 години
А нещо чува ли се за отсечката от Търговище до В.Търново?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още