IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците да не връщат пари на НЗОК при извънредно положение, предвижда проект

Изплатените суми да са безвъзмездни и не се връщат или отработват, предвиждат промени в Закона за бюджета на НЗОК

11:08 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty</p>

Снимка: Getty

Болниците да не връщат вече получени от Здравната каса средства при невъзможност да изпълняват дейността си в извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, наложени от здравния министър. Това се предлага в Законопроект за допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г.

Проектът е внесен от БСП в Народното събрание.

Предлага се получените средства да бъдат за сметка на бюджета на НЗОК.

Припомняме, че по време на извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., бяха въведени редица ограничителни мерки за дейността на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, включително в денталната медицина. В резултат на това те не можеха да извършат договорените дейности с НЗОК и да получат необходимите за дейността им финансовите средства, посочват вносителите на поправките. 

В проекта се предвижда още Надзорният съвет на НЗОК, по своя инициатива или по предложение на БЛС или БЗС, да може да сключва анекси към Националния рамков договор със съответни методики за заплащане на договорена, но неизвършена от лечебните заведения дейност на база определени в анексите изпълнения за предходни месеци на извънредната обстановка. Изплатените суми да са безвъзмездни и да не се връщат или отработват, се посочва в текста.

Здравният фонд преведе 85 на сто от заработените средства на база януари/февруари съгласно анекс към Националния рамков договор между НЗОК и БЛС и БЗС по предложение на министъра на здравеопазването.

Напрежение обаче предизвика едно съобщение, че НЗОК и Министерството на здравеопазването търсят механизъм, по който изплатените суми на лечебните заведения да бъдат върнати обратно в бюджета на НЗОК след прекратяване на извънредната епидемична обстановка. Това би било щета за лечебните заведения, защото те не изпълниха договорените дейности с НЗОК поради въведените ограничителни мерки, а в същото това време бяха задължени да имат готовност за приемане на пациенти с Covid-19, пише в мотивите.

Тази готовност изисква финансиране - на медицинските екипи и разходи за предпазни средства, режийни и др. Затова се предлага лечебните заведения да не връщат обратно получените средства, а те да бъдат за сметка на бюджета на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още