IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов нареди състава на кабинета на ГЕРБ

Не е срамно да преговаряш с първата политическа сила в парламента, заяви премиерът в оставка

11:38 | 20.04.21 г. 3
<p>
	<em>Кадър от излъчването на предложенията на ГЕРБ за кабинет в&nbsp;профила на Бойко Борисов във Facebook.</em></p>

Кадър от излъчването на предложенията на ГЕРБ за кабинет в профила на Бойко Борисов във Facebook.

Премиерът в оставка Бойко Борисов нареди състава на правителството, което ще представи. Малко по-късно днес ГЕРБ ще получи проучвателен мандат от президента Румен Радев за съставяне на кабинет. Не е ясно обаче дали той ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание.

Борисов коментира, че е възможно това правителство да бъде одобрено от депутатите и да управлява като правителство на малцинството. В изявление в профила му във Facebook той беше категоричен, че не е срамно да се водят преговори с първата политическа сила. След като получат мандата от президента, ще се проучват нагласите за кабинет на ГЕРБ и в четвъртък ще има повече яснота.

По време на консултациите при Радев в понеделник (19 април) обаче стана ясно, че нито една от другите партии в 45-то Народно събрание не би подкрепила правителство на ГЕРБ при никакви условия.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ стана ясен още в края на миналата седмица - Даниел Митов. Той беше анонсиран като човек с ясна евроатлантическа нагласа. Като негов заместник и министър на отбраната беше издигнат лидерът на СДС Румен Христов.

За европейските фондове ще отговаря Томислав Дончев, който по думите на премиера в оставка е най-подготвен. Борисов критикува новите партии в парламента, че обръщат внимание само на Плана на развитие, не и на останалите средства от ЕС. "Те не знаят за какво става дума", смята Борисов.

В правителство постовете си запазват Костадин Ангелов, Екатерина Захариева, Кирил Ананиев, Красен Кралев, Красимир Вълчев, Десислава Танева, Десислава Ахладова и Деница Сачева.

Бивши министри отново заемат министерски кресла - Делян Добрев на енергетиката, Ивелина Василева на околната среда и сегашният зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, който ще отговаря за икономиката.

Ново лице в правителството е министърът на културата Калин Вельов, коментиран като "най-добрия барабанист", завършил в Европа, макар че Борисов не беше сигурен къде е завършил точно музикантът. В крайна сметка по време на срещата със своите колеги премиерът в оставка уточни, че той е получил образованието си в Нидерландия и "все му е останал някой приятел там".

Любен Дилов - син е кандидат за министър на туризма. Той е избран от Бургас, посочи още Бойко Борисов. Александър Иванов ще отговаря за регионалното развитие.

Новите партии имат огромно мнозинство и могат да управляват и да приемат всички промени, които обещаваха, заяви Борисов. "Искам да им видя разчетите", каза той по отношение на заявките за повишаване на доходите. Премиерът в оставка не очаква да има излъчен кабинет, защото останалите партии в Народното събрание имат интерес в рамките на два месеца да управлява служебен кабинет. 

Даниел Митов: Правим амалгама от нови хора и утвърдени професионалисти

Дължим на избирателите си съставянето на кабинет, коментира при представянето на кабинета кандидатът за премиерския пост Даниел Митов. Той посочи, че страната е в тежка криза - икономическа и пандемична. Проектът за нов кабинет на ГЕРБ е "амалгама от нови хора и утвърдени професионалисти", допълни още той.

Кандидатът за финансов министър Кирил Ананиев призова да не се забравят целите за влизането в еврозоната. Има важни задачи, които Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква от нас, за да станем членове на валутния съюз от 1 януари 2024 г.

"Няма по-лошо от непоискана помощ", контрира го обаче премиерът в оставка Бойко Борисов. Той призова новите депутати да започнат да работят държавнически, а не да търсят конфликти с неговата партия, отбелязвайки, че Мая Манолова и Корнелия Нинова "правят само патаклама".

"Депутатът Трифонов е на ход", обясни още той.

Любен Дилов-син пък призова да няма смяна на структурите на Министерския съвет, защото това би отнело 3-4 месеца в административни дейности. Той обясни още, че се "опитва да говори" със своите бивши колеги от екипа на Слави Трифонов.

Румен Христов пък отчете, че поема поста на министър на отбраната като политическо лице, а не толкова като експерт. За него задачата е трудна на фона на напрежението в региона, но по думите му с премиер като Даниел Митов би се справил.

По време на обсъждането на кабинета Бойко Борисов коментира, че ще бъде изписан на 21 април, но не стана категорично ясно дали ще отиде в Народното събрание. "Пет операции са много", коментира той с въздишка.

По отношение на предложенията за промяна в Изборния кодекс той изрази своето несъгласие с коментара, че няма сигурност за вота, ако се гласува по пощата. За критиките, че в Плана за възстановяване се включва само саниране, Борисов отчете, че става въпрос за повишаване на енергийната ефективност и съществено намаление на сметките.

За него санирането се подкрепя от местната власт и кметовете няма да бъдат съгласни то да отпадне. "Не на ГЕРБ, техните кметове ще ги бият", допълни още премиерът в оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Масона Кралев си плаща а после си възвръща инвестицията многократно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
На Красен Кралев до живот май му е поста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Не е срамно да преговаряш с първата политическа сила в парламента, заяви премиерът в оставка---не е срамно, мутро! Срамно е 11 години да си управлявал и все още да не можеш да се сетиш, че не ти трябва да определиш кабинета, ами пионката която искаш да сложиш.... Нагъл, некомпетентен до немай си къде е нашата тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още