IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов и членове на ГЕРБ са задържани*

Сред арестуваните са Менда Стоянова, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова

21:08 | 17.03.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

МВР извършва обиски на различни адреси. Задържани са бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова. За операцията потвърдиха официално и от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. 

"В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова", казват от ведомството и поясняват, че действията продължават. 

"Няма никой над закона!", написа премиерът Кирил Петков в профила си във Facebook. 

"Не може да има "по-равни"! Законите трябва да са еднакви за всички. Това е основа за просперитет!", написа в профила си във Facebook и съпредседателят на Зелените и народен представител Владислав Панев.

Около 20 часа тази вечер около 10 цивилни полицаи са влезли в дома на Борисов, стана ясно по-късно.

Според ГЕРБ четиримата не са задържани, а се извършва претърсване в дома на бившия премиер и този на Арнаудова. 

Пред журналисти Томислав Дончев коментира случващото се като "политическа репресия". По думите му Менда Стоянова си е в дома си там обиск не се извършва. Той обаче не изключи това да се случи по-късно.

„Имам дълбоки съмнения, че това има нещо общо с европейската прокуратура“, коментира от своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. По думите му правителството действа през манипулации и използва посещението на Лаура Кьовеши, за да легитимира репресиите си. 

Адвокатът на бившия премиер Менко Менков бе допуснат до дома на Борисов, след като по-рано обяви, че недопускането му е нарушение на закона. По думите му не може да става дума за условия за неотложност, а разследващите нямат разрешение за обиск. 

Припомняме, че на 16 март в България пристигна ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Тя съобщи, че разследва 120 сигнала на злоупотреба с европейски средства. Сигналите са свързани с обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след Covid. 

По-рано днес редовното заседание на Министерския съвет беше отложено, като от пресцентъра на правителството не дадоха обяснения за причината. 

Към този час българската прокуратура не е уведомена за действията по разследването, заяви пред bTV Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Съгласно законодателството при действия по неотложност прокуратурата трябва да бъде уведомена до 24 часа.

По информация на "Нова телевизия" от разследващите в дома на Арнаудова е открит джип, който се води собственост на фирмата "Аркад". Тя строи газопровода "Турски поток" през България.

Обиските тази вечер по всяка вероятност са свързани с отлежаващ сигнал на Васил Божков срещу четиримата, които според МВР са задържани. Божков е в Дубай от 2020 г., за да не бъде арестуван по редица обвинения у нас. Той неколкократно заяви, че регулярно е плащал подкупи на бившия премиер, за да закрият властите бизнеса му. Божков твърди, че е платил над 60 млн. лв. на бившия премиер и финансовия му министър Владислав Горанов. Според него Борисов и Горанов са искали 20% от печалбата от лотарийния му бизнес в замяна на удобно за него законодателство, благодарение на което е могъл да плаща по-ниски данъци за телевизионната лотария. Имената на Менда Стоянова и Севделина Арнаудова бяха споменавани като замесени в казуса. Като ръководител на комисия в Народното събрание Стоянова е движила законодателните промени, а Арнаудова е действала като посредник при предаването на парите. И четиримата винаги са отричали това.

По информация на адв. Менков след претърсването не е иззето нищо, а също така няма и разрешение на съд за този обиск, който е образуван по неотложност. По думите на адвоката е образувано досъдебно производство. В рамките на 24 часа трябва да бъде взето разрешение от съда за въпросното претърсване. 

Към 22:30 часа стана ясно, че бившият премиер е отведен от служители на МВР в Главна дирекция на МВР в Младост. 

бб бб

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

*Актуализирано в 22:30 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Бойко ефенди боклатмъш , мот ,врът ,това е Удари го украйнската вълна чрез Брюксел Трябва да се полива дървото на демокрацията ,няма как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
Mechkata
преди 2 години
Извинете, кой бг политик се е обучавал за такъв? Дипломната му работа била посредствена - явно и в комисията по дипломиране на Харвард участвате, може би е трябвало да изразите особено мнение, когато въпросният я е защитавал. Не съм привърженичка на Просто Киро - празнословен и с логорея, показаха колко "експертно правителство" създадоха, чак ми иде да се гръмна, но подобен тип изказвания в качеството си на каква, не мога да разбера, правите. Да ги подкараме всичките тогава под ножа и да видим какво ще остане от "експертния ни, обучен за висши политици" политически елит и народни представители. Че то има депутати с едва избутано средно образование - показателно за нашия парламент и избор!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Това е по-скоро добра новина - добър старт на деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
И да ми пишете минуси, фактите са си факти- к.п. не се е обучавал за висш политик в Харвардския факултет за политици- т.е. Харвард Кенеди скуул. Дипломната му работа е посредствена и изобщо не е на нивото на Харвард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
За кирил петков е вярно. За останалото правя само догадки. Кирил петков 1во да види себе си, а след това да коментира неща, които изобщо не са му известни. Дипломната му работа в Харвард не е как се ръководи държава, а как се създава..модна марка. Не е завършил в Харвард Кенеди скуул, няма елеметарна представа от мениджмънт, не знае нищо от икономикса, макроикономиката, българска и ЕС правна система, изобщо- гола вода отвсякъде. Интересното е как изобщо са го приели в Харвард- кой е лобирал за него и защо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
andy
преди 2 години
С тези евтини зрелища посред нощ се опитват да искането България да изпрати въоръжения в Украйна. Що се отнася до фейсбук-статуса на Кирил Петков, че никой не бил над закона, той самият е ярко опровержение на тази максима - постави се не просто над закона, но и над Конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Акция на рашков. Ако се е продал на руснаците, става ясно защо се активизираха руските проксита и заплашват наред всеки, който е против нацистка русия, с погроми и убийства, отваряне на беляне и т.н. Ако русия клати държавата, а президента си мълчи, защото иска да въвежда и у нас президентска република и му харесва пут000леровото поведение, България има сериозен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 2 години
Хъм, ако нямат нещо наистина готото и подковано много успешно ще преперат Боце и ще го върнат на власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Опегето как се е възбудило и са се вдигнали на протест. Ще имаме бунт на кърлежите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
рашков да каже,кой е изял сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още