IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Без инфраструктура никой инвеститор няма да дойде

Това заяви премиерът по време на откриването на новия завод на „Кока-Кола“ за близо 40 млн. лв.

14:16 | 26.08.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Без инфраструктура никой инвеститор няма да дойде. Това е изключителен приоритет, коментира премиерът Бойко Борисов по време на откриването на един от най-модерните производствени центрове и първата по рода си сред 28 държави линия за иновативно бутилиране на безалкохолни напитки на „Кока-Кола“.

Инвестицията на новия завод е за близо 40 млн. лв., а премиерът лично обеща държавата да изгради съпътстваща инфраструктура за 1,8 млн. лв. и да „оправи пътя“ до базата. Новата мощност ще използва над 600 тона рециклирана PET пластмаса.

„От началото на годината имаме сертифицирани 15 инвеститори, работи се по 70 инвестиционни проекта. От миналия юни до този момент са разкрити нови 7000 работни места благодарение на инвеститорите. До момента „Кока-Кола“ има 20 000 работници, което е 0,7% от всички работещи в България", каза Борисов.

Той сподели пред журналисти, че преди да пристигне на събитието е използвал времето да разгледа строежа на магистрала „Европа". „Някои казват, че асфалтът не се яде, но се оказва, че там, където правим пътищата, идват инвеститори“, каза министър-председателят относно задочния спор между него и президента Румен Радев.

Борисов се похвали, че благодарение на неговото управление само до средата на тази година е отчетен рекорден износ от България за Западна Европа в размер на близо 28 млрд. лева. „Фискалният резерв е пълен, благодарение на мощната икономика“, каза още премиерът. 

Колкото до самия завод, изпълнителният директор на „Кока-Кола" ХБК България Юрг Буркхалтер заяви, че новата линия е с 25% по-бърза и с 20% по-енергоефективна от досегашните. „Благодарение на нея „Кока-Кола“ ще започне да изнася продукция от България към Сърбия, Румъния и Гърция“, обяви той. По думите му компанията планира да изгради нов водопровод до завода, който ще захранва с вода и околните домакинства. След като бъде завършен, той ще бъде дарен на Столичната община.

Преди по-малко от две години „Кока-Кола“ откри развоен център за информационни технологии в София. Звеното е част от световната структура за информационни технологии на „Кока-Кола“, която обединява 5 развойни центъра в САЩ, Мексико, Индия, Сингапур и Япония. По данни на „Кока-Кола“ дружеството в България осигурява 40% от работните места в сферата на производство на безалкохолни напитки. През годините компанията е инвестирала над 550 млн. долара в българската икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 0
marto1992
преди 4 години
Има една съставка на кока кола, която я прави различна в различните страни. Това е водата, която се ползва :) За това се местят и заводите - всеки източник на вода е уникален и придава различен вкус. Като се намери по-добър източник - и хоп завода отива там. За това прокарват и нов водопровод - все едно в България няма терени с прекарана вода. И ще го подарят на общината, за да може общината да му плаща поддръжката. @ABBA - за Бойко Борисов като си толкова запознат *** подай документите в съда. Ама освен тебе има много по-големи играчи, с много повече пари, връзки и засегнати интереси. Те защо не са го осъдили до сега :) Има и съдилища извън България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
"Но наситина е по вкусна от нашата, или поне 2001-02 беше "Для вкуса и цветь товарищи неть.Като офтопик съм виждал германци как се редят на опашка за да си вземат по няколко бонбона Кръц-Кръц. И като се правиш че не ги гледаш гребят със шепа и крият в джобовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Тази статия за Кока кола е пълна глупост. Само някой много наивен може да си помисли че не е ясно какво има в кококолата или всяка друга напитка или храна пусната на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Ок, сори ... прав си! На някакъв лъжлив линк съм попаднал дето пишеше следното:1 oz (28 g) caffeine citrate.3 oz (85 g) citric acid.1 US fl oz (30 ml) vanilla extract.1 US qt (946 ml) lime juice.2.5 oz (71 g) "flavoring", i.e., "Merchandise 7X"30 lb (14 kg) sugar.Но наситина е по вкусна от нашата, или поне 2001-02 беше :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ето източника: https://***.coca-colaproductfacts.com/en/products/coca-cola/original/12-oz/Ето съставките Ingredients CARBONATED WATER, HIGH FRUCTOSE CORN SYRUP, CARAMEL COLOR, PHOSPHORIC ACID, NATURAL FLAVORS, CAFFEINE. В таблицата пише total sugars за да им по-лесно на американците за какво става на въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Пак на същият сайт:Ето защо отново накратко напомняме някои от известните досега престъпления на Борисов, от които само едно е достатъчно да бъде прибран в затвора.Март 1995 г.: ЦСБОП разбива фабрика за нелегални цигари в Крайморие на фирма "Тео Интернационал". Борисов е акционер във фирмата и член на управителния съвет.Декември 1995 г.: Борисов се появява пред медиите като прессекретар на СИК на празник на групировката.Март 2005 г.: В секретна справка, изготвена от офицери на НСС и изпратена до парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност през март 2005 г., се твърди, че като главен секретар на МВР Борисов осъществява чадър над наркотрафик към Близкия Изток.Март 2007 г.: Американският журналист Джеф Щайн публикува статия в Конгрешънал Куортърли за престъпното минало на Борисов. Той черпи данни от доклад, изготвен от частна разузнавателна централа за швейцарска банка, в който Борисов е обрисуван като мафиот, свързан и с поръчкови убийства. Данните в доклада са потвърдени от Щайн чрез негови източници от ЦРУ.Март 2011 г.: Публикуван е доклад на посланик Джон Байърли с гриф на секретност, изтекъл в Уикилийкс. Той твърди, че през 2006 г. ЦРУ (SIMO) е потвърдило данни за участието на Борисов в мащабен трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари през банката на Цветелина Бориславова. В друг доклад на Байърли за българската банкова система от 2006 г. също се твърди, че банката на Цветелина Бориславова СИБАНК е "гнила ябълка", замесена в пране на пари от престъпна дейност на Борисов.2009 г.: Сретен Йосич, един от големите балкански и европейски наркобосове, заявява пред Окръжния съд в Белград, че по времето, когато е бил в България (2001 2004 г.) е бил закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов.2010 г.: Защитеният свидетел против Сретен Йосич Томислав Марянович, заявява на заседание на Окръжния съд в Белград, че Бойко Борисов е бил "човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България".Януари 2013 г.: Появява се досието "Буда". От него става ясно, че през декември 1996 г. Борисов е регистриран като секретен сътрудник на ЦСБОП заради връзките му с оперативно интересни лица, а през февруари 1997 г. ЦСБОП започва разработка на "Буда" за изясняване на "приоритетната престъпна ориентация".Февруари 2013 г.: Появяват се ДОН и ДОР на Буда и т.н. и можете да прочетете от началото какво означават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Coca-Cola под микроскоп: "Да пием, или да не пием"https://strogosekretno.com/270/15/CocaCola-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-%D0%94%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%BC.htmlАз отдавна не пия, що не искам пресовани мишки барабар със сладките корени и оцветител - смачкани карибски бубулечки - четете линка......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 4 години
в щатите колата наистина е по добра ... и там се слага захар, гугъл ни го ако не вярваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
karadjata
преди 4 години
До колкото си спомням преди няколко години кока кола затвори завода си в Търговище. Защо сега отварят в София? Странна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Захар никъде не се влага в безалкохолни напитки (предполагам) и със сигурност не се влага в американската кока кола. Там слагат царевично нишесте (вероятно от ГМО царевица), у нас глюкозно-фруктозен сироп от захарно цвекло. Което ако се рафинира би станало на захар.Тези, които смятат че в Щатите кока-колата е по-хубава какво си мислят че и слагат? Листа от кока ли или бял прашец? Да не говорим че в баровете кокаколата ти я наливат от маркуч силно разредена в чаша пълна с лед. Чиста водица за нашите разбирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още