IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Атанасов: Днес ще има още една кандидатура за нов главен прокурор

Изборът на нов главен прокурор не е предизвестен, твърди Бойко Атанасов - следователят, номиниран от граждански организации

09:05 | 29.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Миналата седмица стотици протестираха пред сградата на съвета срещу номинацията на Иван Гешев.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Миналата седмица стотици протестираха пред сградата на съвета срещу номинацията на Иван Гешев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Допускам, че днес ще се появи още една кандидатура за нов главен прокурор. Това обяви в ефира на bTV кандидатът за поста следовател Бойко Атанасов, издигнат от граждански организации. По думите му обществото не е готово да приема наложена една-единствена кандидатура, без да има избор. Според него изборът на главен прокурор не е предизвестен.

Той благодари на хората, които са го подкрепили, и посочи, че това е тест за обществото дали функционира. Повече от 5000 души вече са подписали онлайн подписката за номинирането му. Кандидатурата на Иван Гешев обаче за момента е единствената официално входирана. Единствената възможност за реален претендент на Гешев е правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе свое предложение, нещо, което той отхвърли като хипотеза миналата седмица. Той отказа да подкрепи и номинацията на Бойко Атанасов с мотив, че се съмнява в професионалните му качества. 

„Миналата година бях оценен най-високо от ВСС. Не знам какво е проверявал правосъдният министър за професионалните ми качества. Иначе е хубаво, че ВСС избра своя кандидат. Досега ВСС никога не е избирал с такова мнозинство. А дали министърът на правосъдието ще избере, той не избира“, каза Атанасов.

„Работата на Специализираната прокуратура и ресорът, който Иван Гешев оглавява, разследва корупция и организирана престъпност. Отсъствието на присъди води до това да се създава впечатление, че тези органи не работят. Номадството на едни магистрати от орган в орган в последните 10 г. не създава впечатление за тяхната успешност”, заяви още следователят, номиниран за главен прокурор от граждански органиации.

Днес се очаква да се проведе последното заседание на Висшия съдебен съвет, на което е възможно да се правят номинации за главен прокурор. Окончателно ще се изясни и броя на кандидатите.

Припомняме, че миналата седмица на заседанието на ВСС стотици протестираха пред сградата на съвета срещу номинацията на Иван Гешев. Очаква се и днес да има протести.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още