IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Манчев: В акцията за АЕЦ "Белене" има частен и политически интерес

Съответните длъжностни лица не са дали разпоредеждане и строителният контрол не е спрян, затова има плащания по проекта, обясни шефът на "Риск инженеринг"

08:47 | 23.09.13 г. 4
Богомил Манчев: В акцията за АЕЦ "Белене" има частен и политически интерес

„В акцията има частен интерес, има и политически интерес. Политическият интерес е тези, които седят на улицата, да бъдат нахранени с информация“. Това заяви днес в сутрешния блок на NovaTV управителят и мажоритарен собственик на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев. Той бе потърсен във връзка с проведената в петък специална акция в Перник, Козлодуй и Белене, когато бяха претърсени общо 17 сгради на фирми, свързани с проекта АЕЦ „Белене”. 

Сред фирмите, в които Софийска градска прокуратура, МВР и ДАНС влязоха, е и „Уорли парсънс“ - консултант на НЕК за проекта АЕЦ „Белене“ и инженер-архитект на проекта, както и „Риск инженеринг“ – нейн подизпълнител. Проверката бе за присвояване на 18 млн. евро, а поводът – фактурите, издавани от НЕК на “Уорли парсънс” през периода на служебното правителство, след като парламентът вече бе замразил проекта. 

Припомняме, че проектът АЕЦ "Белене" бе замразен от парламента на 29 март 2012 г. 

Според Манчев компанията му не носи никаква правна отговорност по случая, защото договорът, който фирмата е подписала с НЕК за „Белене“, все още е в сила. 

"Договорът за АЕЦ "Белене" е сключен 2005 г. и е валиден и днес. Има техническа консултация и контрол на изграждането след като обектът бъде въведен в търговска експлоатация. Въпреки решението, което се получи през март 2012 година, съответните длъжностни лица не са дали разпоредеждане и строителният контрол не е спрян", обясни той.

Той хвърли вината върху министрите, които са поемали ресора. По думите му те не са си свършили работата, защото не са спуснали заповед за прекратяване на договора.

„Директорът на НЕК написва писмо и казва – прекъсваме договора, но НЕК не е получила указание от Българския енергиен холдинг и министрите. Никой не е разпоредил писмена форма на тези институции да прекратят договора“, категоричен бе той.

Манчев коментира, че в акцията срещу него има и частен бизнес интерес на човек, който иска да заеме позициите му.

Днес в медиите се появи информацията, че Манчев ще бъде разпитам в прокуратурата по казуса през тази седмица. Собственикът на "Риск инженеринг" ще трябва да се яви в прокуратурата в средата на седмицата. Понеже в момента Манчев е в Истанбул, призовката е била връчена на съпругата му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"крилата" са решили да сменят "паравана"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
А не!бб няма нищо общо! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
И отново става ясно , че както виновник , така и поръчител на провокацията е ББ, което логично може да се очаква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
"Богомил Манчев: В акцията за АЕЦ "Белене" има частен и политически интерес".Напълно съм съгласен с това твърдение! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още