IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Манчев: Строителството на АЕЦ "Белене" не е консервирано

Консултантите по изграждането на втората ядрена централа чакат още 950 хил. евро за дейности през август

14:41 | 26.09.13 г.
Богомил Манчев: Строителството на АЕЦ "Белене" не е консервирано

Договорите за консултантски услуги за изграждането на АЕЦ „Белене“, подписани с „Риск Инженеринг“ и „Уорли Парсънс“, не са прекратени, обясни в ефира на „Нова телевизия“ Богомил Манчев. По негови думи обектът дори не е консервиран, а състоянието му е „ни рак, ни риба“.

Манчев обясни, че след като правителството е взело решение за замразяване на проекта, представители на правителството не са преговаряли с фирмата за спиране на дейностите, а за редуциране на плащанията по договора.

„Риск Инженеринг“ е подизпълнител на „Уорли Парсънс“, но услугите на двете компании се допълват, уточни още Манчев. Той обясни, че всеки месец от компанията са изготвяли доклад за извършената работа до „Уорли Парсънс“, които са фактурирали цялата дейност по проекта.

През 2009 година сумите са били по 6 млн. евро на месец, а след замразяването на проекта – по 950 хил. евро месечно. Това редуциране е станало в резултат от преговори с НЕК. Малко по-късно пред bTV той допълни, че очаква и изплащането на договорената сума и за месец август, която е в размер на 950 хил. евро.

Освен консултантите, наети от Националната електрическа компания (НЕК), всички обекти и строителната площадка се съхраняват от „Атомстройекспорт“, обясни още Манчев. Той допълни, че част от дейността на консултантите е да проверява също и дали руският консорциум поддържа обектите, каквито са изискванията на българското законодателство. 

„Всеки месец всеки обект се описва какво е състоянието му – дали има пробив на баластровата възглавница“, коментира още собственикът на консултантската компания "Риск Инженеринг". 

Манчев коментира и операция "Белене". Вчера представители на следствието посетиха офиса на компанията. Според Манчев обаче са били взети документи, които компанията многократно е предоставяла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още