IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богдан Кирилов: Честотата на ваксиниране в България се забавя

Няма обаче да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, ще има дарения и препродажба

12:32 | 08.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Има достатъчно налични ваксини, но честотата, с която се случва кампанията за ваксиниране, се забавя в сравнение с останалите европейски държави. Това каза по bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Въпреки това няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите.

„Няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от AstraZeneca, но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно“, обясни Кирилов.

Засега има само едно договаряне за дарение с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК, но се обсъждат и възможности за препродажба, каза специалистът. 

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата посочи, че в момента има налични 3,8 млн. дози ваксини в страната, а са приложени 1,5 млн. дози. „Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група“, допълни Кирилов. До края на годината се очаква да пристигнат у нас общо 13 милиона дози на база заявени количества от четирите одобрени от ЕС ваксини.

Относно ваксинацията на деца той коментира, че кратката характеристика на Pfizer вече е променена, като се очаква и становище на експертния съвет по педиатрия. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 години.

Богдан Кирилов не коментира решението да бъде пенсиониран директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той го определи като изключителен професионалист, когото много уважава. Кирилов каза също, че до този момент ИАЛ комуникира успешно със зам.-министрите на служебното Министерство на здравеопазването. Комуникацията е активна по имунизационния план.

Кирилов припомни, че България е единствената в Европейския съюз, в която всеки, който желае, може да получи ваксината, която иска, в точен ден. Той отбеляза, че повечето държави в Европа е необходимо записване за месеци напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Даренията са хубаво нещо.Само да е ясно кой дарява.Аз, сегашния здравен министър или бившия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Т.е. работим на дълги вълни, а не на КВ или УКВ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още