IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНТ получава 7,6 млн. лв. за медийно отразяване на председателството

Моника Панайотова е назначена за зам.-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС

16:46 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската национална телевизия ще получи общо 7,6 млн. лв., за да осигури медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

През тази година БНТ ще получи 5,6 млн. лв., а през 2018 г. - 2 млн. лв., реши правителството.

С предоставените средства Българската национална телевизия, която е определена за телевизия домакин, ще изпълни ангажимента на страната ни да осигури медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията по време на председателството, уточняват от пресслужбата на кабинета.

България има задължението да осигури безплатни кадри за всички акредитирани български и чуждестранни медии по време на председателството. С предоставените средства БНТ ще купи необходимата техника, съобразно представените й изисквания, ще наеме технически съоръжения, екипи и ще покрие международните такси за разпространение. 

От приемането на решението на Министерски съвет през март 2017 г. до настоящия момент нямаше осигурен финансов ресурс за осигуряване на медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията. Първоначалната заявка е била за 9,42 млн. лв. с ДДС, но тя е намалена с 20%.

С друго решение Министерският съвет прие доклад за изпълнението към 31 май на Плана за действие за 2017 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз.

Общо 130 мерки са със срок на изпълнение до края на май, като от тях изпълнените са 75. Неизпълнението е 42,3%, при 40,2% в края на месец април.

От неизпълнените мерки 29 са законопроекти, 16 от които са свързани с отстраняване на допуснати нарушения на правото на ЕС. Други 22 са свързани със стартирали процедури за нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Към доклада са приложени директивите на ЕС в областта на вътрешния пазар с изтекъл срок за транспониране до 30 ноември 2016 г. Дефицитът на въвеждане на директивите в областта на вътрешния пазар е 1,4%, или 15 директиви от общо 1036.

Във връзка със забавянето на подготовката по председателството правителството възложи на министрите, съобразно тяхната компетентност, да предприемат необходимите действия за изпълнението на закъснелите мерки.

От пресслужбата на кабинета информираха, че премиерът Бойко Борисов е назначил Моника Панайотова за заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Моника Панайотова е била член на Европейския парламент в периода декември 2012 - юли 2014 г., а преди това – и депутат в 41-ото Народно събрание. В последната година е работила като независим експерт към Европейската комисия по подготовката на 9-тата рамкова програма за научните изследвания и иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още