IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 18 хил. са публикуваните онлайн обществени поръчки

Над 30% от офертите са подадени в извънработно време, коментират от „Информационно обслужване“

15:25 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 18 хил. са публикуваните до момента онлайн обществени поръчки през Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП), съобщават от „Информационно обслужване“.

Платформата беше изградена от „Информационно обслужване“ АД в консорциум със Сирма Солюшънс“ АД, „Негометрикс България“ ЕООД, „Скейл Фокус“ АД и Адвокатско дружество „Събев и съдружници“ и влезе в експлоатация в началото на 2020 г.

За периода януари-юли 2021 г. общият брой на публикуваните обществени поръчки е 9376, което е с 11% повече от поръчките през цялата 2020 г.

Подадените оферти през платформата до сега са общо 31 хил. В системата са регистрирани близо 8000 фирми и 1245 физически лица, а броят на възложителите, които я използват, е 4219.  

Платформата гарантира детайлна и пълна проследимост на процеса по възлагане на обществените поръчки и прекратява възможността за манипулиране на оферти, уточни изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов, цитиран в прессъобщение от компанията.

По думите му системата е изградена така, че участниците сами криптират своите оферти с асиметричен криптографски ключ и само те могат да предоставят ключ за декриптиране, което гарантира сигурност на данните и подадените оферти.

Една от най-важните функции на платформата е възможността и да работи в режим 24х7, като крайният срок за подаване на оферти и заявления за участие в обществени поръчки е 23:59 ч. Това осигурява възможност на участниците да подават оферти в удобно за тях време и място, без да се съобразяват с работното време на администрацията, уточняват още от компанията.

От старта на системата до сега подадените оферти в извънработно време са общо 9 560, което е 31% от всички оферти в портала за електронни поръчки. Част от офертите са изпратени след полунощ в интервала в 00.00-6.00 ч., от различни точки на страната, което показва колко удобно и практично е използването на системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още