IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 112 хил. украинци са потърсили убежище у нас към края на май

Временно убежище в ЕС търсят основно жени с деца, показват данните на Евростат

17:22 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Евакуация от украински град още в първите дни на военните действия. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Евакуация от украински град още в първите дни на военните действия. Снимка: Bloomberg LP

111,8 хил. украинци са потърсили временно убежище в България към 31 май, сочат данните на Евростат. Страната ни е втора след Полша по брой бежанци от страната, регистрирани в системата. Статистическата агенция обаче посочва, че не всички държави от общността са публикували данни за даденото убежище за украинците. Липсва информация за Чехия, Германия, Испания, Нидерландия и Австрия, които също привличат не малък брой украинци, бягащи от войната в страната си.

1,14 млн. украински граждани са потърсили убежище в Полша, показват още данните на Евростат към края на май. Страната е съседна и традиционно привлича украинците, търсещи възможности за работа в ЕС.

По данни на Евростат, публикувани преди ден, през 2020 година Полша е издала повече от 438 хил. разрешителни за рабоота, от общо над 502 хил. в целия ЕС, за украинци. Според данните от статистиката до войната основната причина за граждани на Украйна да пребивават в ЕС е работата.

Като цяло в последните месеци се наблюдава тенденцията към завръщането на украинците по родните им места. Това беше потвърдено и от президента на Украйна Володимир Зеленски по време на брифинг след срещата му с премиера на Ирландия Михол Мартин в сряда (6 юли). Той не даде конкретни данни, но потвърди, че в момента много повече хора се прибират, отколкото напускат страната, въпреки водените военни действия.

Зеленски коментира по време на брифинга, че Русия всъщност наистина не води война с Украйна, а "терористична операция", визирайки ракетните удари по украински градове, които попадат основно в жилищни сгради и гражданска инфраструктура.

Според данните на Евростат към края на май броят на хората, потърсили убежище в ЕС, се увеличава само в четири държави от общността и най-видимо е това в Румъния (+9,5 хил.) и Дания (+1,04 хил.). В останалите държави от общността обаче тенденцията е обратна - в Полша заявките за временно убежище са с почти 330 хил. по-малко спрямо април, а в България - с 41,6 хил.

Като съотношение спрямо местното население най-много бежанци от Украйна към края на май е приела Литва (6,1 на 1000 души), следвана от Кипър (3,5) и България (2,9).

Данните показват още, че основната част от бежанците от Украйна са жени, като по-малко от половината са деца на възраст под 18 години. Сред мъжете, потърсили убежище в ЕС, около 1/3 са момчета на възраст под 18 години. Подлежащите на мобилизация украинци напускат страната само след специално разрешение от властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още