IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с производство на лодки у нас запазва позициите си в пандемията

Повишение на търсенето има при спортно-туристическите плавателни съдове като канута и каяци

13:14 | 02.04.21 г.
Бизнесът с производство на лодки у нас запазва позициите си в пандемията

Спадът в продажбите на лодки в страната за последната година не е толкова драстичен. Това каза Георги Георгиев, управител на фирма "Лодкостроител-К", гр. Тутракан, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По-осезаем е бил спадът по Черноморието заради слабия летен сезон. „При нормални обстоятелства през лятото имаме доста потребители, най-вече за водни колела, други плавателни съдове и осигурителни лодки, но миналата година далеч не беше нормална", коментира гостът.

„От вътрешността на страната имахме повишаване на интереса за плавателни съдове, който компенсира спада по Черноморието, но като цяло сезонът и работата бяха по-лоши", допълни Георги Георгиев.

„Ние се ползваме с доста добро име в Румъния, като 10-15% от клиентите ни са румънци. За съжаление обаче именно с тях имаме чувствителен спад заради ограниченията върху мобилността“, каза още той.

"Увеличение на поръчките от вътрешността има най-вече за рибарски лодки, които са подходящи за индустриално отглеждане на риба във вътрешни водоеми. Имаме и доста потребители на малки плавателни съдове за личен риболов, които могат да се транпспортират с леки автомобили. Повишение на търсенето има и при спортно-туристическите плавателни съдове като канута и каяци".

Гостът смята, че вероятно няма да има промяна по отношение на търсенето на лодки по Черноморието, ако се запази сегашната ситуация в страната.

От разговора стана ясно, че фирмата разчита на доставки най-вече от други страни, сред които Полша, заради по-привлекателните цени и доброто качество на материалите, небходими за производството на лодки.

"Няма затруднения в доставките, но от около месец започна рязко покачване на цените на химическите продукти“, каза гостът.

Георги Георгиев сподели, че въпреки ситуацията от фирмата се стараят всяка година да добавят поне един нов плавателен съд в своята продуктова гама.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още