IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът призова да се намали ДДС на целия сектор с превози на пътници

Сегашната мярка е по-добре от нищо, но погледната в детайли не върши работа, твърдят от Националното сдружение на автобусните превозвачи

14:10 | 03.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мярката с намалената на 9% ДДС ставка за ексурзиите, организирани със случаен превоз, е по-добре, отколкото нищо. Погледнато в детайли обаче, тя не върши работа. Ефектът не би следвало да е значителен. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ). 

"Всички автобусни превозвачи реализират и случаен превоз.  Тези, които осъществят само случаен превоз, са най-засегнати от икономическите мерки около коронакризата", каза гостът.

"Проблемът е в незначителната работа и броя пътници. Трябва да се намали ДДС и на останалите превозвачи, ако се цели да се подкрепи бранша", допълни той.

"Секторът на обикновените превозвачи се обедини оперативно. Статистиката на Централна автогара обаче не покрива и 50% от обичайния трафик от 260 автобуса на ден", обясни Захариев.

По думите на госта в сферата има "скрити фалит"  - формално фирмата съществува, но няма дейност, а произвежда реална икономическа загуба", уточнява той.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още