IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска възстановяване на тристранния диалог

Работодателските организации дават заявка за напускане на Тристранния съвет, ако не се прекрати практиката за неговото заобикаляне

11:53 | 10.02.15 г.
Бизнесът иска възстановяване на тристранния диалог

Национално представените работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), призовават да бъде възстановен тристранният диалог между държавата, работодателите и синдикатите.

Бизнесът дава заявка за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ако правителството не прекрати практиката да заобикаля тристранния диалог по ключови проблеми.

В отворено писмо, изпратено до медиите и подписано от четирите организации, се посочва, че вече два месеца и половина Тристранният съвет не се е събирал на заседания. Междувременно от края на миналата година досега се взимат двустранно ключови законодателни решения, които би трябвало да се подложат на дискусия в Тристранката, посочва се в писмото на организациите.

„Драстичен пример в това отношение са приетите в края на месец декември 2014 г. промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), въвеждащи т. нар. „право на свободен избор“ между универсалните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт. Вследствие на обществения натиск Министерството на финансите промени първоначалната си позиция и преди дни представи нов законопроект за промени на КСО. За съжаление обаче и по него все още не е стартирала официална процедура на обсъждане в рамките на НСТС, а диалогът се води задочно, чрез медиите“, посочват организациите.

„Важни нормативни промени се внасят в Министерския съвет без обсъждане в НСТС – приемането на новите размери на минималната работна заплата за 2015 г., предприемането на стъпки за одържавяване на НС на НОИ като статут и функции и др. Особено притеснителна е наложилата се практика промени в трудовото и осигурително законодателство да се инициират от министри и се внасят от народни представители, а не от Министерския съвет, чрез което се заобикаля НСТС, а промените се приемат без съгласуване със социалните партньори“, отбелязва още бизнесът.

Организациите напомнят, че в Кодекса на труда е регламентирано, че държавата съществява регулирането на трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище в сътрудничество и след консултации с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

Същевременно в правилника на Народното събрание е записано, че по законопроекти, регулиращи трудови и осигурителни отношения, председателят на водещата комисия изисква становище от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Подходът на приемане на нормативни промени без необходимия тристранен диалог се превръща в рецидив в дейността на политическия елит и синдикатите, който е насочен срещу работодателите – срещу тези, които създават и поддържат работни места и генерират брутен продукт за страната“, посочва се в писмото.

Според бизнеса Тристранният съвет е игнориран като институция както от правителството, така и от политическите сили.

„Считаме, че превръщането на съвета в неработещ, бутафорен и изпразнен от съдържание орган е не само недопустимо, но преди всичко е грубо нарушение на действащото национално законодателство“, заключават организациите, като предупреждават, че не виждат смисъл от участието им в „един неработещ обществен орган“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още