IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска още облекчения за наемане на работници от трети страни

В списъка с професиите с недостиг влизат инженер в промишленото производство, инженер-химик и електроинженер

16:06 | 31.01.18 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът поиска някои нови облекчения за наемането на работници от трети страни по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в рамките на което бяха дискутирани предложения за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Социалните партньори обсъдиха промените, въпреки че вече са приети в социалната парламентарна комисия и са постъпили за разглеждане в Народното събрание.

Предложенията за промени бяха представени от социалния министър Бисер Петков, който уточни, че промените се правят поради необходимостта до 23 май 2018 г. България да въведе в националното законодателство изискванията на европейска директива за условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави с цел провеждане на научно изследване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен. Целта на директивата е да се увеличи привлекателността на ЕС като място за работа в областта на научните изследвания, за придобиване на висше образование и за други културни и социални програми за обмен.

Работодателите настояват за отпадане или смекчаване на изискването общият брой на граждани от трети държави, работещи за местен работодател, да не надвишава 10% от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани.

Искането беше подкрепено от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и от заместник-председателя на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Според Васил Велев това ограничение е излишно. Той предложи или да отпадне, или да се увеличи прагът от 10% до 30%. От БСК подкрепиха предложението, въпреки че първоначалното им искане беше за 20% от средносписъчния състав.

Сред аргументите за предложението бяха изтъкнати острите нужди на пазара на труда заради липсата на работна сила – на 100 напуснали пазара на труда, влизат едва 63, а 5-6 заминават за чужбина. В същото време потребностите на бизнеса нарастват, посочи Велев. По думите му има огромен недостиг на кадри във всички области. Той припомни изнесените вчера данни от проучване, според които икономиката на България щеше да е с 4 млрд. лева по-голяма, ако нямаше липса на кадри. Велев цитира и данни на МВФ, според които пропуснатата полза е още по-голям а- 7% по-малък БВП или 7 млрд. лева.

От КТ "Подкрепа" са против предложението на работодателите, тъй като то би довело до трудов и социален дъмпинг и цели да се задържат заплатите в момент, в който има условия за повишаването им, каза Ваня Григорова от синдиката.

Синдикатите са и против предложението да бъде премахнат задължителният в момента характер на обсъждането със социалните партньори в случаите, в които местен работодател е изпратил искане за внос на работници от трети държави, когато броят им надвишава 10% от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани. 

От синдиката отново поискаха провеждането на открит дебат с ясни аргументи и доказателства за фактите, базирани на официални данни, а не с внушения и неистини - колко и какви са свободните работни места и защо работодателите осъществяват дългогодишен натиск върху управляващите за улесняване на вноса на работници от трети страни в ущърб на българските работници.

По думите ѝ е крайно време бизнесът да започне да обявява в бюрата по труда всичките си свободни работни места, защото там е мястото, където се срещат търсещи и предлагащи работа. Ваня Григорова цитира данни на Агенцията по заетостта към 16 януари 2018 г. , според които са обявени едва 9511 свободни работни места. Регистрираните безработни към края на декември са над 232 хил. души.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че списъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда е актуализиран с три нови единични групи професии. Това са инженер в промишленото производство, инженер-химик и електроинженер.

Списъкът се актуализира ежегодно от социалния министър до 31 януари. 

За професиите в списъка работодателите не са длъжни да правят пазарен тест и имат “бърза писта”, тъй като означава признат недостиг на кадри в тази професия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
"бизнесът да започне да обявява в бюрата по труда всичките си свободни работни места, защото там е мястото, където се срещат търсещи и предлагащи работа." "Бизнесът" търси "*** на повикване" и не инвестира в кадрите! Признавам, има изключения и те на истина работят, но са изключения! "Пазарът" е политизиран, защото некадърници, отдавна постигнали своят праг на компетентност продължават да "лапат' от ЕС програми и говорят за недостиг на роби....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Тъка осъществяват натиск върху робите от Смолян ,Монтана. Видин, Лом... Те и сега работят без осигуровки за 30-40 лв. в София. Надницата в селското стопанство е 15 лв. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
опитват се да внасят от украйна и други бивши републики, ама не им излиза сметката заради бюрокрацията и потребността да ги глезят тия работници с места за живеене и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Frosty
преди 6 години
На висококвалифицираните работници мястото им е в Щатите, Канада, Западна Европа, Англия. Няма никакъв смисъл да стоят в България за да издържат угоени политици, раздута държавна администрация и полицаи.Нискоквалифицираните работници от други страни как да отидат да работят в България, след като с нелепите български заплати не могат да спестят нищо.Чесно казано, не виждам откъде българските олигарси и работодатели могат да внесат работна ръка, която да експлоатират, след като почти всички в северното полукълбо са по-добре от българите, smile...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
... и това след като обеща да не пипа данъците и да не забравяме свинетките които са на същата цена като в Австрия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Frosty
преди 6 години
Много ми е чудно, откъде ще дойдат тия наивници, който да отидат да работят в България и каква заплата трябва да получават за да успеят изобщо да спестят нещо след тройния рекет на тиквоня, който един път ще им обложи труда, след това ще им обложи и потреблението, и спестяванията с данъци.Може някой от Северна Корея да дойде да работи в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 6 години
за това има едно нещо наречено гласуване с крак ... гласуваш за модела като стъпиш в него, така гласуваха 2 милиона от нас!Бизнеса ако беше сериозен отдавна да е измел Боко, Ку рнелия и произведните на Доганя, Кой, мой, твой и тнт. Щото всеки нормален предприемач знае че бизнеса му няма шанс в корупционна среда, че в тази среда няма да си намери служители... ако ще и най-големи пич да е, до работата пак стигам по общинските пътища .. та нема отърване от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Спомням си един дочут разговор между двама наши бизнесмени, в който единият се оплакваше че проблемът са му маймунките, които напускали да ходят в чужбина.Да, чужденците наети с договори (от страни с по-ниски средни заплати) са мотивирани да работят защото спестеното тук има значително по-висока покупателна способност там откъдето са докарани или защото там е война а тук има мир и сигурност за живота им.Да, бизнесът има интерес да наема такива (защото са мотивирани да работят дори повече (за да им се поднови договора) а са с по-малко заплати, права и претенции).Но какъв е интересът за нас, обикновенните граждани (80% от народа), ... защото нали ние избираме политиците (поне така ни казват и медии и политици)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още