IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и синдикатите все още спорят за мярката 60/40

Междуфирмената задлъжнялост нараства драстично, твърдят от АИКБ

11:02 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бизнесът и синдикатите все още са на различни позиции относно това дали е ефективна мярката 60/40. Според президента на КНСБ Пламен Димитров тя е „спасила“ много работни места, но пък според предателя на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев мярката е неприложима и е „провал“.

Днес предстои извънредено онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, посветен на мерките, които държавата ще предприеме след края на извънредното положение на 13 май.  В ефира на БНТ Димитров настоя за повече подкрепа за редица сектори.Според него мярката 60/40 работи, отчете Димитров, а публичният транспорт трябва да се подкрепи.

Президентът на КНСБ изтъкна, че сектор „Туризъм" се нуждае от целеви мерки, като посочи два водещи механизма - директна подкрепа, съобразно оборотите през миналата година. По думите му 200 млн. биха били добра инжекция. Също така мярката 60/40 в бранша на летния туризъм да бъде променена на 80/20. 

Васил Велев пък коментира, че обсъждат с Министерството на туризма комплекс от мерки, които засягат и ресторантите. Ваучерите са добро решение според него, необходимо е разширяване и на ваучерите за храна. Той подчерта, че няма вълшебна мярка, но някои от сегашните предложения и приети текстове трябва да се прецизират. Велев посочи, че от бизнеса ще настояват  да се отложи наредба Н-18, както и да се намали ДДС за храни.

От АИКБ са съгласни и с намаление на ставката по ДДС за ресторанти и доставки, както насотояват „Обединени патриоти“. Според данни на работодателската организация едва 3000 предприятия са обхванати от мярката 60/40, като съответно - едва един милион лева са разплатени по нея от предвидения бюджет от един милиард лева.

Велев подчерта, че междуфирмената задлъжнялост нараства драстично и тази тенденция ще се запази, което е предпоставка за увеличение и на сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още