IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес и синдикати настояват за по-голям избор на варианти за втората пенсия

До 15 януари бизнесът, синдикатите и пенсионните фондове трябва да дадат предложенията си по промените в КСО

11:37 | 12.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща да се взима от лицето. Около тази позиция се обединиха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и президентът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов по bTV.

Те коментираха публикувания наскоро концептуален модел за промени във втория стълб на пенсионното осигуряване, който е предварителен вариант. До 15 януари бизнесът, синдикатите и пенсионните фондове трябва да дадат предложенията си по промените в КСО за втората пенсия, след което ще бъдат записани в закон.

Според заложените в документа варианти втората пенсия може да се изтегли наведнъж, да се получава на части или да се избере възможност за пожизнено изплащане, като в третия случай остатъкът от парите няма да се наследява.

Не трябва да се въвеждат никакви ограничения – осигуреното лице трябва да може да избере как да постъпи със средствата си, каза Манолов. Той потвърди позицията на синдиката, че пожизнена пенсия и наследяване не могат да се случат едновременно

Според Васил Велев в предварителната концепция неправилно се въвеждат условия от първия стълб на пенсионната система, докато водещ критерий трябва да е само възрастта. Сега в концепцията се предлага ограничението осигуреният да получава право сам да избере как да му се изплатят парите, но само ако спестеното от него в универсалния фонд е между 20 и 50% от минималната пенсия. За Велев това не е правилно.

Велев настоява да се преразгледа и процентът, с който пенсията, плащана от Националния осигурителен институт, ще се намалява. Според уредбата процентът е 28, защото 28% е делът от вноската, която се прехвърля към втория стълб за родените след 1959 г. Велев изтъкна обаче, че това е несправедливо висок коефициент, защото едва 40-50% от бюджета на НОИ се пълнят от осигурителни вноски, а останалото се добавя от бюджета - тоест от данъците на същите тези граждани.

Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев добави, че с тази разпоредба хората, които се осигуряват във втория стълб, са наказани. Той каза, че средната сума по една сметка в универсален пенсионен фонд е около 3000 лв. като има хора с много по-големи суми и такива с много по-малки.

Абаджиев се съгласи с тезата на синдикатите, че в някои случаи хората с малки натрупвания във фондовете могат да се окажат с по-ниска втора пенсия, отколкото ако се откажат от нея и прехвърлят парите си в държавния солидарен фонд в НОИ. При спестилите повече обаче тя ще е по-голяма.

За последните две години универсалните фондове са увеличили парите на клиентите с по над 5%, коментира още Абаджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още