IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на НДК получи две обвинения

Мирослав Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, твърдят от прокуратурата

15:38 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Специализираното звено „Антикорупция” привлече като обвиняем бившия шеф на НДК Мирослав Боршош. Той обаче се сдоби с две обвинения – за нецелево разходване на средства и в умишлена безстопанственост, става ясно от сайта на прокуратурата.

Според държавното обвинение бюджетът на НДК е бил увеличен със 17 млн. лв. за ремонта и преустройството на сградата във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г. Над 1,7 млн. лв. от тази сума обаче е била изразходвана за други цели, които не са свързани с ремонт.

В хода на разследването прокуратурата е установила, че в периода 18 септември 2015 г. – 27 септември 2016 г. Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, което е ощетило „НДК - КСЦ“ ЕАД с над 28 хил. лв. 

Разследването е установило още, че Боршош е поискал от кабинета да предостави за нуждите на НДК автомобили. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил  „Ситроен С4“ и с микробус “ Хюндай“. Въпреки това и преди да изчака решението на Министерски съвет на 18 септември 2015 г. Боршош като изпълнителен директор на НДК е сключил договор за оперативен лизинг за “Лексус ЛС 600“ на стойност 14 199 лв.

Кабинетът е уважил искането му за служебни автомобили, като предоставил за временно използване кола модел „Пежо 607”. Въпреки това обаче Боршош не е прекъснал договора с „Лексус”, като дори го е подновил на следващата година, отново за 14 199 лв.

На Мирослав Боршош е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Повдигнатите днес обвинения са начални работни обвинения, уточняват от прокуратурата. Причината е, че продължава анализът на 4000 договора, които той е сключил, докато е ръководел НДК. "Предстои, вероятно, повдигане на обвинения и за други подобни престъпления", каза още говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БТА.

Предстои през следващите дни да бъдат разпитани и министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още