IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши финансови министри: Нужни са нови смели мерки срещу COVID кризата

Ще бъдат похарчени около 4-5 млрд. лв., но трябва да се разпределят колкото може по-планирано, съветват Милен Велчев и Петър Чобанов

18:19 | 18.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Важно е чрез смели и нови мерки правителството да осигури бързо икономическо възстановяване през следващата година. В същото време внимателно да се прецени какви са наличните ресурси и къде и как могат да бъдат насочени част от тях, така че да не се допусне твърде рязък срив на икономическа активност и голяма безработица. Около това мнение се обединиха бившите финансови министри Милен Велчев и Петър Чобанов пред Нова телевизия.

Те коментираха задава ли се втора вълна на световна икономическа криза заради COVID-19 и как да се справя България към момента, достатъчни ли са антикризисните мерки на правителството.

COVID-19 ще струва на света 28 трилиона долара. Това сочат сметките на Международния валутен фонд. Пак според фонда глобалният вътрешен продукт е с очакван спад с 4,4%. За България институцията прогнозира свиване на икономиката с 4% за тази година и възстановяване до 4,1% през следващата. 

„Наистина важното е чрез смели мерки правителството да осигури бързо възстановяване през следващата година. Разбира се, не зависи само от усилията на правителството, зависи от хода на здравната обстановка. Надявам се, че когато бъде намерена ваксина, ще сме свидетели на бързо възстановяване”, коментира Милен Велчев.

„Не, няма как да минем между капките. За съжаление в момента наблюдаваме следващата вълна на кризата. Виждаме и в останалата част на Европейския съюз как започват постепенно да се връщат мерките”, коментира Петър Чобанов.

„Това, което трябва да правим, е внимателно да преценим какви са нашите ресурси и къде и как могат да бъдат насочени част от тях, така че да не допуснем твърде рязък срив на икономическа активност, голяма безработица и невъзможност бързо след това да се възстанови икономиката. Хубаво е, ако това стане планирано, хубаво е, ако това стане на базата на някакви сценарий и стрестестове по сектори, така че да сме наясно наистина кои са най-уязвимите”, коментира още Петър Чобанов. 

Негативният ефект от пандемията неминуемо удря и пазара на труда в световен план. У нас се очаква ръст на безработицата 5,6 % през тази година и спад през 2021 с около 1%.

„Като цяло безработните ще трябва да получат и друг вид съдействие от правителството. Когато започнем да излизаме от кризата, ще бъдат необходими някои сериозни реформи, за да се създадат още по-добри условия за инвестиции, за да може новата армия, така да се каже, от безработни да бъде поета, да бъдат създадени нови работни места”, заяви Милен Велчев.

„За съжаление, бизнесът, особено някои сфери от бизнеса, не могат да се справят с тази дълбока и специфична рецесия без помощта на държавата. Аз се радвам, че нашето правителство предприе някои мерки. Въпрос на спор и дискусия е доколко те са достатъчни. Но все пак мисля, че и пандемията не е изчерпала своя ход и правителството би трябвало да продължи да следи нейното развитие и да мисли за нови мерки”, заяви Велчев.

„В момента има значителен ресурс от гледан точка на големия дълг, който е взет от началото на годината. Имаме 8 милиарда емитиран дълг, но разбира се и бюджетът, който е планиран до края на годината. Това означава, че оттук нататък ще бъдат похарчени около 4-5 млрд. лева, може би, което е една много сериозна сума. Трябва да се разпределят колкото може по-планирано. Да не се залита в някакви резки движения и всичко да става на базата на анализ и сценарий- така е най-добре”, смята Петър Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Бивши, известни с далаверите си, съветват как да се краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Sandy
преди 3 години
Няма КОВИД криза, а има икономическа криза. Задачата на КОВИД е да поеме вината за огромната криза, да е буферът. Иначе хората по цялата планета ще обявят не измисленият вирус, а управляващите политици за истинските виновници, което ще доведе до масови протести, бунтове, размирици, дори граждански войни, падане на много правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още