IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: 1,2 млн. са пенсионерите с пенсия под 321 лв.

Средствата от държавния бюджет за обществено осигуряване за пенсии превишават 8,5 млрд. лв, твърди социалният министър

14:42 | 09.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Около 1,2 млн. са пенсионерите, чийто размер на пенсиите е под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол днес, цитиран от БТА.

Той обясни, че това, което прави правителството, е чрез т.нар. еднократни допълнителни суми да подпомага именно тези пенсионери, което става два пъти в годината. 

Петков каза още, че мерките за увеличение на старите пенсии са свързани с много голям финансов разход, а средствата от държавния бюджет за обществено осигуряване за пенсии превишават 8,5 млрд. лв.

"Бюджетът на държавата за обществено осигуряване е с голям дефицит и мерките, които бяха предприети, целят да се постигне оптимален баланс между адекватност на пенсионните плащания и финансова стабилност на системата", каза още социалният министър.

Той отбеляза, че през юли 2018 г. отново ще бъдат преизчислени пенсиите за трудова дейност с по-високата тежест на една година осигурителен стаж. Петков допълни, че за 2018 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,169 на сто, като процентът на нарастване в сравнение с този през 2017 г. е 3,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Срамота!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още