IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без PCR тест вече ще влизат у нас идващите от Турция, Сърбия и Беларус

Възобновяват се присъствените занятия в системата на предучилищното и училищното образование

20:19 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christinne Muschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Отпада изискването за отрицателен PCR тест за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус у нас. Това сочи една от трите заповеди, издадени днес от министъра на здравеопазването във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на септември, съобщават от ресорното министерство.

Останалите две заповеди са свързани с началото на новата учебна година и препоръките за работа от дистанция.

От първата заповед става ясно, че хората, които пристигат в България от Сърбия, Турция и Беларус, вече ще могат да влизат в страната без да е нужно да имат отрицателен PCR тест. Отменя се и поставянето под карантина на онези, които са дошли у нас от трите страни в периода 20-31 август 2020 г.

Втората заповед на здравния министър гласи, че се възобновяват присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование. Целият учебен процес ще се организира и провежда спрямо изготвените предварително от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката насоки за работа в условията на Covid-19.

Във висшите учебни заведения присъствената дейност се осъществява според изискванията на самия университет, както и при спазването на общите за страната противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и онлайн, допълва заповедта.

В езиковите и образователни центрове, както и занималните, услугите ще се предлагат дигитално. В случаите, в които това е невъзможно, е необходимо да се осигури 1,5 метра физическа дистанция между присъстващите.

От 1 септември свижданията в лечебните заведения се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Със същата заповед в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

Третата заповед на министъра на здравеопазването посочва, че работният процес на колективните органи за управление и на служителите трябва по възможност да се провежда в дистанционна форма. Другият вариант е да има работно време с променливи граници или работа на смени.

На работодателите се дава свобода да прилагат и други превантивни мерки и да ползват различни методи на работа, в зависимост от спецификата на конкретната трудова дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още