IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без машинно гласуване на местни избори

Електронен вот ще има за президентски, европейски и парламентарни избори

22:47 | 23.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Машинното гласуване да отпадне само за местните избори, реши окончателно правната комисия в Народното събрание, съобщава БНР.

След местните избори наесен в секции над 300 избиратели ще се гласува само и единствено машинно за всички видове избори без местни избори, гласува окончателно правната комисия. Така машинно гласуване ще се използва за президентски, европейски и парламентарни избори.

Поправката беше подкрепена с 14 гласа „за“ от ГЕРБ, ДПС и "Воля". БСП и "Обединени патриоти" се въздържаха. Предстои промените да бъдат обсъдени и в пленарна зала на второ четене. 

Предложенията, свързани с намаляване на прага за пряк избор на кметове в населени места, отпаднаха от обсъждане като предложения извън обхвата на законодателната инициатива.

Investor.bg  припомня, че това е второто отваряне на Изборния кодекс за тази година. През февруари депутатите на два пъти се занимаваха с промените в изборното законодателство. На 14 февруари те приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г. Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3 хиляди избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове  през тази година машинно гласуване да има в най-малко 6 хиляди избирателни секции.

На 26 юни на зеседание на Правната комисия след евровота председателят на ЦИК Стефка Стоева отчете, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултата. Стоева отчете, че 58967 избиратели са гласували с машини, което е 7,59% от всички гласоподаватели. Тя уточни, че в секциите с машинно гласуване само 27,7% от избирателите са предпочели да гласуват с машина, а останалите са избрали хартиената бюлетина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още