IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без биодобавки в горивата през зимата, за да са по-евтини, предлага БПГА

Вицепремиерът Томислав Дончев обсъди с петролния бизнес мерки за намаляване цените на горивата

20:30 | 15.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложения за намаляване цената на горивата и анализ на пазара обсъдиха днес на среща при вицепремиера Томислав Дончев представители на големите вериги бензиностанции и Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Срещата става на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.

Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба, пише в съобщението на асоциацията.

Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави, например Австрия и Германия, асоциацията предлага чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство, посочват от БПГА.

Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.

На срещата са били предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. Една от тях е фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т.нар. ведомствени бензиностанции.

Намеренията на финансовия министър в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС, Делчев коментира така: „Има аргументи и в едната, и в другата посока, както и нашите предложения, разбира се, трябва да се обсъдят внимателно, но все пак ми се ще да консолидираме мнението на петролната и газова асоциации и тогава да коментираме конкретните мерки", допълва БНР.

Според Андрей Делчев поевтиняването на горивата в момента се случва не заради масовите протести в страната, а заради по-ниските цени на петрола на международните пазари.

„Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт на горивата“, каза Делчев и допълни, че се търси начин бизнесът, който се занимава с горива, да даде своя принос за нормализиране на пазара. 

По думите му след разговора с вицепремиера Томислав Дончев предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на петролната асоциация.

БПГА предлага също при проверки от държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

Решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика, посочват от асоциацията.

Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява с намаляване на цените на горивата да спрат и масовите протести в страната. Той обаче допълни, че цените не зависят от правителството, а от пазара. Премиерът каза още, че правителството няма да подава оставка и няма нужда от предсрочни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още