IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белград ли е причина за напрежението по оста София-Скопие?

Незапочването или отлагането на преговорите ще засили националистически сили в Северна Македония, смята Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие

23:32 | 18.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сближаването на Скопие и София, както и договорът за добросъседство подтикна и Гърция към действия в подкрепа на пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз (ЕС). А всъщност Сърбия първа целеше да започне преговори с ЕС  и затвърждаване на коридора Белград-Атина. Това коментира Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие, в предаването „Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Жертвите, направени по пътя към ЕС, бяха значителни - подписаните договори с България и Гърция, промяната на конституционното име, реформите в сферата на сигурността и правосъдната система, в резултат на което ЕК даде индикация за старт на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС", коментира той.

Незапочването или отлагането на преговорите ще засили националистически сили в Северна Македония и изпраща лошо послание към другите страни на Западните Балкани относно техните усилия в тази посока, твърди Ризински.

„Договорът за добросъседство между България и Северна Македония подписа партията и правителството на Зоран Заев. Първо ВМРО-ДПМНЕ бе против, разделяйки обществото на предатели и патриоти. Сега говорим за тълкуванията на събитията така, както са наложени от Югославия. Абсурдното е, че най-големият защитник на това тълкувание е ВМРО-ДПМНЕ", коментира Ризински.

Може би е логична информацията, че това предложение за общо честване на Гоце Делчев на датата, на която София предава мощите на Гоце Делчев, идва от историк член на ВМРО-ДПМНЕ, изтъкна Мирослав Ризински.

„Това е провокация към истината за Македония. Това предаване на мощите е под натиск от Русия. С него се иска легитимация на разрешаването на македонския въпрос в границите на Югославия. Това е неприемливо и за България, и за Северна Македония от тези страни, които целят дестабилизация", допълни той.

Сърбите продължават политиката, основана от Слободан Милошевич въпреки апелите за признаването независимостта на Косово от други политици, отбеляза гостът.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още