IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ: Държавата помогна за предотвратяване на криза, а е обвинявана в изнудване

Спекулира се с това, че "Булгаргаз" трябва да помогне за справяне с кризата с газа, твърди Жаклен Коен

14:25 | 03.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
БЕХ: Държавата помогна за предотвратяване на криза, а е обвинявана в изнудване

Държавата е помогнала за предотвратяването на криза и въпреки това се говори, че тя изнудва някого, заяви в ефира на БНР изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен по повод кризисната ситуация, настъпила в последните дни на 2015 г. Тя е свързана с доставките на природен хаз от Русия за “Овергаз”, която захранва хиляди български домакинства.

По думите на Коен се спекулира с това, че “Булгаргаз” е длъжна да помогне, а това не е така.

Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз“ не е такъв клиент. „Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ./.../Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже „държавата ме мачка“, коментира още Коен.

По повод писмото на руското Министерство на външните работи, в което се посочва, че “Газпром” е готова да увеличи подаваните обеми гориво за “Булгаргаз”, както и че продължават преговорите между българската компания и “Газпром” за регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси, изпълнителният директор на БЕХ заяви, че преговорите са за въпроси, натрупвани през годините, а не през последните 24 часа.

“На някой очевидно му е удобно да каже “всичко стана в 24-ия час”, посочва той.

Коен смята, че 10-процентното увеличение на цената на допълнителните количества газ трябва да бъде поето от “Овергаз”.

Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, според мен, не е лошо да се сезира Комисията за защита на конкуренцията и да се направи един икономически анализ” , препоръчва още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 8 години
БУЛГАРГАЗ чрез доставчика си ОВЪРГАЗ е заявил за 01. 01. 2016 година точно 0 кубометра газ?!ЗАЩО??ЗАЩОТО БУЛГАРГАЗ Е ЕДНА ФАЛИРАЛА КОМПАНИЯ ДОВЕДЕНА ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА УПРАВЛЯВАНАТА ОТ ФАНДЪКОВА ОБЩИНСКА КОМПАНИЯ - "Топлофикация - София" ЕООДЧУЙТЕ КАКВИ ГИ РЕДИ ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: "Събираемостта на сметките на ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ е малко над 50% - положение, при което никоя фирма не би оцеляла, а задълженията й са 800 млн лв" !!!ПРИ ТАЗИ ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ И НЕСЪБИРАЕМОСТ НА ВЗЕМАНИЯТА В КАКВО ЛИ СЪСТОЯНИЕ Е ОБЩИНСКА БАНКА В КОЯТО УПРАВЛЯВАНАТА ОТ ФАНДЪКОВА ОБЩИНА ДЪРЖИ 75% ОТ АКЦИИТЕ!Ваньо ТОПЛОТО , е като самодеец пред "профисионалисти" като Фандъкова и екипа й !ГОЛЯМА ВОНЯ СЕ НОСИ ОТ ПРЕДСТОЯЩОТО ОТДАВАНЕ НА КОНЦЕСИЯ НА ФАЛИРАЛО ОБЩИНСКО ДРУЖЕСТВО "Топлофикация София" ЕАД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Чел ли Коен критиката, която му отправя Дянков на 29.12. в инвестора?Каква наглост и безочие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още