IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„БДЖ - Товарни превози“ превозиха с 15 хил. тона по-малко през шестмесечието

Увеличава се пазарният дял в товарните жп превози с повече от 5% от заложения в бизнес плана на дружеството планиран превоз от над 7,5 млн. тона товари

18:29 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„БДЖ - Товарни превози“ превозиха през шестмесечието 3,707 млн. тона товари - с 15,43 хил. тона или 0,41% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. Приходите за периода от януари до юни са 60,6 млн. лв., с ръст от 2,5 млн. лева на годишна база, съобщиха от държавната железница и посочиха, че тези резултати са постигнати в силно влошената икономическа обстановка вследствие на пандемията COVID-19.

В „БДЖ - Товарни превози“ оценяват състоянието си в края на първото шестмесечие като стабилно. Чистият размер на капитала на дружеството – разликата между стойността на активите и всички задължения на предприятието, е 82 млн. лева, като от компанията заявяват, че тя е добре капитализирана.

През посочения период, в състояние на влошаване на икономическите показатели в световен мащаб, „БДЖ - Товарни превози“ увеличава пазарния си дял в товарните жп превози с повече от 5% в изпълнение на заложения в бизнес плана на дружеството планиран превоз от над 7,5  млн. тона товари през тази година.

От компанията информират, че през първото шестмесечие на тази година тя е намалила разходите си за външни услуги с 37% (2,3 млн. лева), като е запазила нивото на разходи за персонала, въпреки увеличението на всички възнаграждения в предприятието с индексиране на минималната работна заплата.

В същото време, при запазване на обема на превозените товари, с оптимизиране и реорганизация на работните процеси в дружеството са отчетени 21% (654 хил. лева) намаление на разходите за дизелово гориво. Постигнати са и 27% намаление на цената на тяговата електроенергия.

За да се преодолее изоставането в ремонтната програма от минали години, „БДЖ - Товарни превози“ инвестира в капитални и текущи ремонти на подвижен жп състав с 1 млн. лева или 80% повече в сравнение със същия период на миналата година.

За всички стари задължения са подписани споразумения за изплащане със съответните погасителни планове, които се обслужват редовно, уверяват в „БДЖ - Товарни превози“.

Оперативната печалба за шестмесечието възлиза на 1,4 млн. лева. Постигнатите положителни резултати са на фона на сериозното увеличение на сумарните разходи за действащите и въведени нови такси за достъп и ползване на инфраструктурата в размер на 4 млн. лева спрямо същия период на 2019 г., изчисляват в държавната железница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още