IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР ще участва с до 70% в увеличението на капитала на ПИБ

Премиерът Бойко Борисов увери, че държавата ще е съакционер в частната банка за кратко и ще продаде обратно акциите на печалба

11:57 | 12.06.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Ivestor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Ivestor Media Group

Българската банка за развитие (ББР) ще участва с до 70 процента в увеличението на капитала на ПИБ, реши Министерски съвет.    Кабинетът прие доклад на Министерството на икономиката и на Министерството на финансите за действията, предприети от Българска банка за развитие (ББР) за участие в увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка  (ПИБ).

"Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната". Това обяви преди началото на правителствено заседание днес премиерът Бойко Борисов. 

„Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", каза Борисов.

В сряда икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата е участвала в сделката за ПИБ.

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. 

„Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера“, обясни Борисов. 

Той подчерта, че ПИБ ще си изкупи акциите и ББР няма да загуби нищо. „Това трябва да бъде записано, изрично", обърна се Борисов към финансовия министър Владислав Горанов. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно, категоричен бе премиерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
Schroeder
преди 3 години
Сега в крайна сметка всички ще имаме интерес *** да е стабилна и да плаща дивиденти на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
През юли месец миналата година си постнал : " От началото на годината излезнаха данни че *** е отписала или продала лоши кредити за 250 млн. лв. което автоматично коригира цифрите на ЕЦБ, които са към 31 дек. 2018 Освен това недостигът на капитал и размерът на лошите кредити не са 2 отделни проблема, а един. Мислълта ми е, че реално сумата, която трябва да набави от *** е само 130 млн. евро, което предвид печалбата на банката за първите 6 месеца и след сделката с Кремиковци е достижимо в кратък срок". Прогносите ти за П.И.Б не са адекватни, а вероятно добре платени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Защо ли Първа Инвестиционна Банка ми звучи като Първа Частна Милиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 3
Ivan N.
преди 3 години
Печалбата е на хартия, а ръководството финансира сделки със свързани лица които надвишават в пъти допустимите норми. Не ти трябва адвокат да ти каже това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Ivan N.
преди 3 години
Ceko Minev ми го цензурира?!? WTF?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
Ivan N.
преди 3 години
Кое е доброто на тази сделка? Тази банка не може да си покрие буферите, емитира акции, които никой не искаше и държавата ги изкупи с нашите пари! Кое му е хубавото?!? Че се задължавали да си изкупят обратно акциите ли? Ако утре фалират кога ще си видим парите? Банка на мафията! Цеко Минев що не се бръкне той да покрие капиталоватс дупка?!? Спиш, българинооо, спиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Вчерашният ден маркира началото на края на една цяла ера в банковата история на България. С влизането в еврозоната регулацията върху българските банки ще е отговорност и на Европейския банков орган, а не само на БНБ, чиито управител и подуправители по банков надзор се гласуват в парламента, тоест от управляващите коалиции. Засилването на банковата регулация е добър знак, при положение че двама от последните подуправители на БНБ са обвиняеми по все още неприключеното дело за затворената КТБ.https://***.svobodnaevropa.bg/a/30661165.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 10
oiling the gears
преди 3 години
Реално сделката е добра за държавата, а намесата й е в интерес на всички вложители. Неочакван ход и за мен, но го намирам за изцяло положителен като път към Еврозоната и като спокойствие за всички вложители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 9
фиг.1
преди 3 години
Ако банката беше пред фалит, нека фалира, нямам нищо против. Но случаят не е такъв. Просто тя не отговаря на твърде консервативните критерии за членство в ЕЗ и реално ни спъва в присъединяването към ERM2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
По принцип няма такова нещо неизбежна държавна намеса. Имаме фалит, нещо съвсем обичайно за един свободен пазар. Всичко друго си е чиста проба популизъм, социализъм и в крайна сметка комунизъм. Единственият въпрос с тази намеса на държавата тук е, това което направи държавата популизъм ли е или социализъм. За комунизъм мисля е още рано за говорене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още