IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банско може да приюти минимум 10 хил. украинци

Очаква се хотелите в планинските курорти да започнат да се възползват по-активно от програмата в помощ за бежанците от Украйна

11:53 | 04.05.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Банско може да приюти минимум 10 хил. украинци

"Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи", посочи пред Bulgaria ON AIR Рая Коева, член на управителния съвет на Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт.

В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Коева минимум 10 хил. украинци биха могли да се настанят в града.

"Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда", изтъкна още тя.

Коева сподели, че от бранша са доволни от програмата за украински бежанци.

"Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения", категорична е тя.

С пристигането на първите туристи в курорта "Слънчев бряг" хотелиерите ще започнат да освобождават базите от настанените украински граждани. В същото време част от бежанците са готови да останат там като работници. Това съобщи хотелиерът Венелин Ташев, цитиран от БНР.

„Ако финансирането от държавата продължи, може би част от колегите, които нямат все още сключени договори с туроператори, ще продължат да работят с украинците“, коментира обстановката в курорта той.

За украинците, които искат да останат на работа при тях, хотелиерите имат предложение към държавата – да поеме част от парите за квартири. „99% са майки с деца. И тези деца няма кой да ги гледа. И за да оставим всички хора, почти всички искат да работят. Значи, ние можем да поемем едното легло на този, който ще работи при нас, но другото легло – просто няма как", посочи Ташев.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Аз нямам нужда да пиша коментари за пари, сам може да видиш, че имам под 100 коментара, за 7 години тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
2 хотела май напоследък бяха подпалени, но никой не каза имало ли е молба, украинците, които не плащат да си ходят. Това е забранена за изследване тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Мрън хубаво е че сподели по колко ви плащат ама тук едва ли има толкова отчаяни дето биха се навили да драскат за центове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 1 година
За два месеца си написал 240 коментара, това колко е? 120 лева? Ако получавах толкова, щях да се откажа изобщо да работя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Да не ги настаняват в курортите ни, ами да направят палаткови лагери по границата и да ги съберат там! Без право да ги напускат. А дезертьорите да се връщат на Украйна! Да не се разхождат свободно. Вчера един укри щеше да ме бръсне на пешеходна пътека на сфетофар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Аре да се разбереме - бежанец имаме тогава, когато някой търси спасение от война в СЪСЕДНА държава. България не е съседна държава на Укрия. А повечето "бежанци" са мъже над 18 години и подлежат на мобилизация. За отклонение от нея им се полагат от 10 до 15 годинки затвор, значи са престъпници. И нашите баллъци ще ги приемат и хрантутят, вместо да ги върнат да си изпълнят дълга към родината. Криво разбрана помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още