IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балтов: Със сигурност ще трябва и трета доза ваксина срещу COVID-19

Пандемията ще продължи и следващата година, каза директорът на „Пирогов”

12:24 | 17.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Със сигурност ще е необходима трета доза ваксина срещу COVID-19. Никой не бива да си мисли, че ще мине само с две дози. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов по Нова телевизия. Това е една така наречена поддържаща доза, която може да се слага веднъж годишно, поясни той.

„Няма какво да се лъжем, тази пандемия няма да свърши до края на годината. Ще продължи и следващата. Няма да е с толкова жертви, но със сигурност ще продължи”, заяви директорът на спешната болница.

Той посъветва хората засега да избират ваксините с две дози. „Ефективността на еднодозовата ваксина е по-ниска отколкото на РНК ваксините”, предупреди проф. Балтов. 

При преболедувалите е добре да се помисли след около 5-6 месеца за ваксиниране, тъй като имунитетът пада. А онези, които вече са ваксинирани с две дози, след около една година трябва да помислят за трета доза, каза специалистът.

Професор Балтов потвърди, че леглата за болни с коронавирус в лечебното заведение ще бъдат намалени наполовина, но „Пирогов“ ще продължава да приема и лекува тежките случаи.

„Ако не бяха големите болници и техните ръководители, нямаше да минем през втората и третата вълна по този начин. Излизаме с гордо вдигнато чело“, каза проф. Балтов.

„Реално щаб в момента няма. Ако някой иска да го има, трябва да го заявят. Това е решение на новия Министерски съвет”, коментира той. „Никога не сме казали, че няма да съдействаме. Но все пак сме ръководители на болници, гледаме си и нашата работа”, продължи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
третата доза щяла да се приема венозно ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
irish
преди 2 години
update си трябва, няма как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още