IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балкански международен винен фестивал популяризира над 600 местни сортове

Винената дипломация е чудесен начин за сближаване, посочи Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино

15:25 | 16.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Винената дипломация на Балканите е чудесен начин за сближаване на страните. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино.

"Балканският регион е най-богат на местни сортове - близо 600. Това е нещо, което се опитваме да съхраняваме и да промотираме. Хората започват все повече да ценят местните сортове", посочи тя.

Нифору посочи, че деветото издание на Балкански международен винен конкурс и фестивал ще започне утре в Деня на София, така че всички столичани и гости на града ще могат да празнуват с чаша вино пред билетния център на НДК.

"Ще има специална златна шатра, в която ще се представят вината-медалисти от винения конкурс в Белград. Стартирахме тази ротация в конкурса, за да може повече балкански градове да се облагодетелстват от него", обясни председателят на Българската асоциация на износителите на вино. 

Тя каза също, че церемонията по награждаване и връчване на винените "Оскари" ще бъде на открито.

"Всички, които вече са на фестивала, ще разберат на място кои са победителите. Очакваме посетители от много балкански държави", надява се Галина Нифору.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
По-хубаво от мелнишкото и мавруда не съм пробвал никъде по света! Черпили са ме разни вина по 100 евро шишето.....не стават. Американските и аврстралийските вина са ГМО пърцуци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още