IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Информацията за злоупотреби в ТЕЛК ще действа дисциплиниращо

Публична тайна е, че има схеми за купуване на ТЕЛК от хора, които на практика са здрави, потвърди министърът на труда

12:50 | 22.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Информацията за злоупотреби в ТЕЛК ще действа дисциплиниращо. Така министърът на труда и социалната политика коментира пред журналисти изнесената вчера от прокуратурата информация за злоупотреби с ТЕЛК решения.

Според социалния министър Бисер Петков медицинската експертиза, която се осъществява от ТЕЛК, се нуждае от подобрение. 

Петков смята, че изнесената вчера информация от МВР и прокуратурата ще действа и превантивно на всеки, който се опитва по този начин да изкарва пари.

"Ставаше дума за суми, които се плащат на посредници, за да се осигури ТЕЛК-решение, което е ключ към много права", каза Бисер Петков, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че МВР и прокуратурата си вършат работа, за да разкриват злоупотреби, като вчера е било обявено нещо, което се е знаело до момента като публична тайна - че има схеми за купуване на ТЕЛК от хора, които на практика са здрави. 

Министърът припомни, че МТСП още през есента на 2017 година внесе в парламента концепция за експертиза на работоспособността, която предвиждаше НОИ да оценява работоспособността на хората с увреждания, но тя не получи политическа подкрепа, както и подкрепата на организациите на хората с увреждания, заради опасенията, че ще бъдат отнети инвалидни пенсии.

Министърът припомни, че бяха направени промени в наредбата за медицинската експертиза и в правилника на ТЕЛК съставите, а като изтекат 6 месеца от влизането им в сила ще бъде направен анализ как действат и дали е достатъчна стъпката. Министърът смята, че дебатът трябва да продължи с участието на Министерството на здравеопазването, НОИ, всички заинтересовани групи хора с увреждания. Бисер Петков припомни още, че майките от "Системата ни убива" също искат реформа в медицинската експертиза.

Ние стоим зад експертизата на работоспособността, предложена през 2017 година, ако има политическа подкрепа, този въпрос отново може да бъде сложен на масата, каза още Бисер Петков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Недей с лощо, че ша те подкара бай Пешо даге-то :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
да кажат колко ромчета асматици и епилептици имада им направят по едно истинско изследване и отговорните телко-ве да отиват дружно на топло, защото ощетяват българските граждани със стотици милиони левове в годините...пари, които иначе може да идат за здравеопазване и за пенсии на наистина болни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още