IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: През юни ще направим първа копка на интерконектора с Гърция*

България и Румъния ще подготвят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над Дунав

15:45 | 29.03.19 г.
<p>
	Премиерът Бойко Борисов и румънският премиер Виорика Данчила се срещнаха в Букурещ в рамките на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. <em>Снимка: МС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Премиерът Бойко Борисов и румънският премиер Виорика Данчила се срещнаха в Букурещ в рамките на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Снимка: МС

 

България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали, за да може да транспортират газ в различни посоки. През юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Букурещ след среща на четири очи с румънския министър-председател Виорика Данчила.

„Тук имаме пълно разбиране (с Данчила, б. р.)“, заяви Борисов и изтъкна, че е по-удовлетворен, защото е налице много съществен напредък по интерконекторите и транспортните схеми, съобщават от пресслужбата на правителството.

Активно работим по газовия хъб „Балкан“. С Румъния имаме интерконектор, но той трябва да бъде уголемен, допълни Борисов.

Относно транспортните коридори Борисов коментира: „Имаме вече доста повече конкретика в създаването на смесените дружества и с България-Гърция и съответно с Румъния“. По думите му по европейски проект Румъния може да драгира река Дунав, за да могат да се возят по-тежки товари и да има повече туристи по нея.

По думите му мостът на Русе трябва да се ремонтира основно. И двете страни ще положат усилия. По Русе-Гюргево може да ползваме европейски пари, защото това е европейски коридор, а на Свищов и Никопол от българска страна с публично-частно партньорство, посочи Борисов.

В областта на транспортната свързаност двете държави се ангажират да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над р. Дунав. Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово-Бекет; Никопол-Турну Мъгуреле; Свищов-Зимнич; Русе-Гюргево и Силистра-Кълъраш.

Борисов акцентира също върху темата за Западните Балкани. Неслучайно нашата среща ще прерасне в четиристранна, това е добър знак за целите Балкани, заяви премиерът и добави, че се надява занапред и други страни от региона да бъдат присъединявани към проектите, защото те касаят свързаност и транспортни коридори. Премиерът смята, че големите инфраструктурни проекти не трябва да изключват и страни като Северна Македония, които не са поканени на четиристранната среща между България, Румъния, Гърция и Сърбия.

Румънският премиер Виорика Данчила изтъкна отличните отношения с България, която по думите ѝ е ключов партньор за Румъния в региона. Данчила отбеляза ръста на стокообмена между двете страни, както и проектите в сферата на енергетиката, транспорта и трансграничното сътрудничество.

Премиерът на Румъния подчерта доброто сътрудничество на двете страни на европейско ниво и по отношение на Шенген. Посочи и важния момент за ЕС, в рамките на който се дебатира бъдещето на Европа.

Премиерът Борисов акцентира върху подписаните двустранни документи. В сферата на реакцията при бедствия и аварии той подчерта, че е ключово и двете ресорни министерства да задействат автоматично своите сили и средства. Насърчаването на малките и средни предприятия е важно за бизнеса от двете страни на Дунав, отбеляза министър-председателят по отношение на подписания меморандум в тази сфера.

В рамките на съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния в Букурещ бяха подписани двустранни документи, с които страните се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си в областта на малките и средни предприятия, на извънредните ситуации и на транспортната свързаност, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

В рамките на заседанието на правителствата на България и на Румъния в Букурещ беше приета съвместна декларация. България и Румъния изразяват интерес от засилване на сътрудничеството* във всички секторни области от общ интерес, с акцент върху транспорт и енергетика, регионално развитие, туризъм, култура, образование, здравеопазване, селско стопанство.

В декларацията се отбелязва значението на диверсификацията на енергийните доставки по оста Север-Юг, както и ангажимента за завършване на газовата компресорна станция Podisor и осигуряването на оптимални условия за функционирането на газовата връзка България-Румъния с оглед постигането на реверсивен газов поток. Потвърждава се желанието да продължат най-добрите практики при изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество в рамките на бъдещия финансов период.

Двете правителства приветстват откриването през 2018 г. на нов гранично контролно-пропускателен пункт Добромир - Крушари, който заедно с гранично контролно-пропускателния пункт Кайнарджа - Липница, открит през 2017 г., подпомага свързаността в полза на бизнеса и гражданите.

Подчертава се значението на Южния газов коридор и изграждането на липсващата инфраструктура в Югоизточна Европа, включително на междусистемната газова връзка между Гърция и България, която е ключов участък на Южния газов коридор и е от геостратегическо значение за диверсификация на доставките на газ в региона.

В декларацията се приветства създаването на регионални газоразпределителни центрове, в контекста на европейските цели за създаване на взаимосвързан и интегриран паневропейски газов пазар, насочен към подобряване на сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още