IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Надзор ще следи създаването на единно държавно хранилище на данни

Фирмите, които участват с най-ниски цени, слагат и калпавите дискове, каза премиерът по повод срива на Търговския регистър

09:39 | 15.08.18 г. 10
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Надзор ще следи създаването на единното държавно хранилище, защото фирмите, които участват с най-ниски цени, слагат и калпавите дискове. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание във връзка с идеята на вицепремиера Томислав Дончев за създаване на единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж да трябва да прави копие на своята информация. 

Борисов обясни, че така на практика ще се направи един склад, в който да отива информацията от всеки регистър.

„Много важно е, като правим това да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира строителството, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор, така че това трябва да го отрегулираме. Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, в последствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи този процес“, коментира премиерът, цитиран от Агенция „Фокус“.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че сривът на Търговския регистър е заради технически проблем, но допусна човешка вина. Не допускам това да се е случило вследствие нечия умисъл. Но допускам някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Виновните ще бъдат намерени", заяви Дончев.

По-рано днес от Агенцията по вписванията, която стопанисва системата, заявиха, че вече са достъпни справките за актуално състояние в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Успех с 10к железария да държиш стабилно ДБ с 25ТБ. Тия неща много през пръстите ги карате. Това да не ти е от макс 5 места да получаваш по 1 заявка на час. Не ми се влиза в детайли, но не става с 10к. Но както спомена и някой друг числото 5М - не е и толкова, твърде, твърде много е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
"Фирмите, които участват с най-ниски цени, слагат и калпавите дискове, каза премиерът по повод срива на Търговския регистър" ...за каквото сте платили - това сте получили ... още преди 4-5 години фирмата правила системата и подържаща (тогава) базата данни каза че ще има проблеми и посочи какво трябва да се прави ама ако не се лъжа Цв.Цв. рече че са пладнешки обирджии или нещо от сорта :))) ... те на кой му се чете (ако някой си е мислил че не са кто свински черва навързани) :https://clubz.bg/71868-koj_vze_parite_za_da_ne_gyrmi_tyrgovskiqt_registyr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
mvr0306
преди 5 години
Аз пък съм сигурен че обществената поръчка ще е за поне 5 млн лева...като онези 2 млрд лева изхарчени от 2000г за "електронно правителство". Бързо се потулиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
sdar
преди 5 години
Търговският регистър е с обем 25ТБ, казаха го вече. Това са си между 8 и 12 сървърни диска обем, с блейда, бакъпа и УПС-а струва не повече от 10к лв.Интересно толкова ли е закъсала държавата ни, че подобни суми са и проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
das
преди 5 години
Да бе, имаш ли идея колко е обема на този регистър, едва ли е повече от 10-тина диска. Останалите регистри и те да са по толкова, въпреки че има и къде по-малки такива. Като цяло и една сграда ще стигне. Навремето имаше Държавен Архив, който имаше тази функция, да пази архивите на държавата, а сега сме разграден двор, всеки сам се оправя, щото няма държава, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
neverland
преди 5 години
Да, като онова в САЩ. Издълбани километрични тунели в Родопите, които са пълни със сървъри и nas системи, а на входа горе има спусната бариера с табела "влизането строго забрането" и двама униформени :)Абе качват данните на облака на някоя частна чужда компания и готово-просто, лесно, бързо и няколко човека са достатъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
Setver
преди 5 години
Че то в тази агенция едва ли има специалисти, камо ли администратори ... По-скоро калинки.Някой преглеждал ли е записите за фирмата си в регистъра тази сутрин? Да виждате липси, особено от миналите 2г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
oio
преди 5 години
Какви дискове и какъв хардуер се ползват зависи от изискванията на поръчката.Аз бих попитал какво вършат всичките чиновници в Агенцията по Вписванията, след като основната дейност която трябва да върши тази агенция, а именно поддръжката и дейността на електронния регистър е прехвърлена на частна фърма? Нали затова имаме агенция, да си изгради и ръководи системата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 5 години
по добре не, че като ви знам кви сте .. не ни трябва още един разграден двор в тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
PetraV
преди 5 години
Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?https://frognews.bg/obshtestvo/underground/izcheznali-4-diska-targovskiia-registar-shefkata-ekzotichen-ostrov.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още