IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия първа ще влезе в Индустрия 4.0, смята експерт

С новите проекти през следващите две-три години ще се генерират над 10 хиляди работни места, посочи Любомир Станиславов

17:37 | 18.01.18 г.
Автомобилната индустрия първа ще влезе в Индустрия 4.0, смята експерт

Автомобилната индустрия е най-бързо развиващата се индустрия в България. Над 50% от всички инвестиции през последните години са в нея. Този тренд ще се запази през следващите три-четири години и дори ще се ускори.

Това прогнозира архитект Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Страната ни е една от интересните дестинации за производство на компоненти за автомобилната индустрия, а в обозримо бъдеще, живот и здраве, и за производство на автомобили, смята той.– Автомобилната индустрия първа ще влезе в Индустрия 4.0 и това на практика се случва.“

Той даде пример с доставките на компоненти, като камионите се следят и от тяхното движение зависи производството, защото компаниите производителки вече нямат складове.

Станиславов обясни, че автомобилният клъстер е основан преди пет години от 30 компании, които произвеждат компоненти за автомобили за първоначално и последващо вграждане, а в него са били заети под 9 хиляди души.

„Производството му тогава беше под 1% от БВП на страната. Днес, пет години и половина по-късно, вече говорим за 130 – 140 компании, а поне 10 международни компании проучват възможностите за навлязат на нашия пазар", посочи Станиславов.

Според него заетите днес са вече над 40 000, а процентът от БВП, който автомобилната индустрия генерира, е над 4%, а трябва да се има предвид, че говорим за период, в който има и драстично покачване на БВП.

“За тези пет години ръстът на индустрията е над пет пъти, каза още Станиславов. – Всяка година индустрията успява почти да удвои оборотите, които прави в България."

Изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България обяви, че от заявените нови проекти, чието реализиране ще започне през тази година, че само през следващите две-три години ще се генерират над 10 хиляди работни места.

Кои са факторите за доброто развитие на автомобилната индустрия в България? Има ли област в глобалното автомобилостроене, където България е водеща? Какви са българските иновации, които вече завладяват света? Кое е най-сериозното предизвикателство пред автомобилната индустрия, след като през идните години се очаква заетите в бранша да се удвоят?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още