IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският бизнес вижда подобрение в българската икономика

Инвеститорите очакват решение на проблемите с недостига на работна ръка, инфраструктурата и правната сигурност

16:35 | 23.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

40% от австрийските компаниии в България отчитат подобрение на икономическото положение в страната през 2017 г. и се надяват този тренд да продължи и през тази година. Има теми за австрийските инвеститори, по които те искат да  виждат по-активно действие от страна на българското правителство – борба с корупцията и престъпността, предвидима икономическа политика и правна сигурност.

Тези очаквания на австрийския бизнес коментира Улрике Щрака, съветник към търговския отдел на посолството на Австрия в България.

Според нея емиграцията и липсата на квалифицирана работна ръка обаче възпрепятстват  ръста на инвестициите.

„Ние от Advantage Austria помагаме на австрийските компании да се справят с тези предизвикателство като насърчаваме бизнес диалога помежду им и подпомагаме въвеждането на дуалното обучение като ефективен подход  за справяне с младежката безработица и липсата на квалифицирани кадри“, заяви Щрака.

Тя напомни, че с ниво на инвестициите в размер на 4,12 млрд. евро Австрия заема второ място сред инвеститорите в България, като за тази година оборотът на търговията ще е около 2 млрд. евро, като стоките, изнесени  към Австрия са повече от внесените оттам.

По думите ѝ това се дължи на качеството на стоките и услугите, които предоставят дъщерните компании на австрийския бизнес в България.

Въпреки че 63% от компаниите отчитат ръст на оборота и през 2017 г. са се увеличи поръчките към тях и броят на служителите, обемът на инвестициите не се е променил значително, посочват анкетираните 35 австрийски компании в проучване за развитието на бизнес климата, направено през миналата година.

Според вас кои са най-важните регулаторни теми, които биха направили България по-антрактивно място за австрийските фирми? 

За да се увеличат инвестициите, те искат провеждане на пазарни реформи.

Малко над половината от компаниите (54%) посочват като необходимост повишаване квалификацията на кадрите. Другите важни реформи са подобряване на инфраструктурата и наличието на работна ръка.

В коя област бихте искали да видите подобрение?

Почти 60% от фирмите са готови да приемат ученици за обучение, а 86% от тях са готови да дават по-високи заплати от средните за бранша.

Продава ли вашият филиал своите продукти/услуги извън България?

 

От миналата година има проект за дуално обучение в училища в София, Ямбол и Габрово, за реализирането на който австрийски предприемачи са посочили кои са регионите и професиите, от които има нужда бизнесът.

Готово ли е вашето дружество да приема  ученици от професионалните училища за обучение по дуалната система?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
thehappyroger
преди 6 години
Докато австрийските компании отчитат подобрение на икономическата обстановка в България, собствениците на малки и средни български фирми се чудят как да злоупотребяват, че да не затворят фирмите си, защото вече разходите се изравняват с приходите, а 2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, тия ли ще ви пълнят бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още