IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аврамова: Воден апокалипсис не се очертава

Експерти ще търсят най-добрия вариант, който да обедин ВиК дружества в страната, подчерта регионалният министър

13:57 | 03.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Воден апокалипсис по никакъв начин не се очертава. Направили сме подробна справка за почти всички язовири, които попаднаха в полезрението на обществото. Целенасочено се манипулира общественото мнение по темата на бедствени и кризисни ситуации във водния сектор". Това заяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

По думите ѝ ако някой се опитва да всее страх, е абсолютно непочтено. "Понеже сме в криза и темата се ползва политически и БСП се подгрява за дебати в парламента, каза Аврамова", цитирана от Агенция „Фокус“. 

Тя подчерта, че вече е подготвен доклад с мерки, които тепърва ще се обсъждат и ще се търси експертно мнение. "Идеята е да намерим най-добрия вариант, който да обедин ВиК дружества в страната", подчерта регионалният министър. Тя подчерта, че  всички язовири имат намален режим на водата в този период на годината.

Има малки населени места, в които е обявен воден режим. "Те се захранват от местни водоизточници – Смолян, Габрово, Сливен има режим на водоподаване. Там, където е необходимо, ще се реагира веднага. Важно е да се въведе режим, за да се избегне криза“, уточни тя.

Според Аврамова е добра идея да има единна цена на водата в цяла България

Заместникът ѝ Николай Нанков пък добави, че там, където има намалени водни количества, в най-лошия случай ще стигнат за 3 - 4 месеца, тоест до първото снеготопене.

"В тях се следи ежедневно, при необходимост кметовете по места трябва да бъдат ангажирани с адекватна позиция и там, където е необходимо да се въвеждат режими. По отношение на мерките, които се извършват, говорим за рехабилитация на старата станция за питейни води, за да гарантираме чиста вода за битови нужди, дори при достигане на мъртвия обем на яз. „Студена“. Язовир "Студена" в момента е с 3.8 млн. куб/м общ обем, 1.5 млн. куб/м реален обем.

От вчера имаме 250л/м разходна норма. Метеорологичните условия за момента са благоприятни", каза Нанков.

Той обаче призна, че водният режим в Перник е много закъснял, но пък след започналите ремонти вече има редукция на загубените количества вода.

Нанков припомни, че в края на миналата година правителството е отпуснало 90 млн. лв. за инвестиции за Перник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още