IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциацията на туроператорите: Никой няма да дойде в България заради презастрояването

Спадът на туристите у нас през летния сезон може да достигне 60%, прогнозира Димитър Попов, член на ръководството на АБТТА

11:30 | 19.06.20 г.
Асоциацията на туроператорите: Никой няма да дойде в България заради презастрояването

Той заяви, че никой няма да дойде в България заради презастрояването и е категоричен, че легловата база се разширява и не отговаря на капацитета на плажовете.

Експертът твърди, че разпределението 50 на 50 на сто за разпределение на чадъри и свободна зона на плажовете не е ефективно и е крайно време да се преработи, като според него то може да е 30 на 70 на сто.

Попов препоръчва концесиите да се дават на общините, които ще имат задължения да поддържат плажовете чисти и да събират такси от хотелиерите.

"Спадът на туристите в България през летния сезон може да достигне близо 60%", прогнозира Димитър Попов. “Първоначалната ми преценка беше 50% спад в най-оптимистичния вариант. Страхувам се, че вече вървим към 60% спад”, посочи той.

По думите му една от причините за лошия туристически сезон е продължаващата инфодемия, свързана с разпространението на заплахи за коронавируса.  

“Първо си мислех, че септември-октомври ще бъде по-силен откъм посетители, но сега виждам, че и тогава ще има спад спрямо септември-октомври миналата година”, посочи Димитър Попов. 

По отношение на протестите на туристическия бранш експертът е на мнение, че те са породени от това, че мерките, обявени от правителството, все още не работят и много закъсняват. 

“Беше ясно от самото начало, че при туроператорския бранш, заедно с хотелиери и ресторанти, които нямаха абсолютно никакви приходи, още в периода на извънредното положение мярката 60/40 няма как да работи”, смята Попов.

Той е убеден, че е нямало смисъл изобщо да се прилага такава мярка, без да се направи секторен анализ и да се види кои сектори от икономиката работят все пак, дори и с намалени темпове.

По думите му друга причина за протестите са някои от другите мерки на правителството, като например безвъзмездната помощ за малките и средните предприятия.  

“Документите бяха приети още в началото на май, а все още няма резултати”, напомни представителят на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции. 

Какво може да предложи на туристите България? Какви са стимулите в другите страни?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още