IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: В бюджета има средства за избори 2 в 1

Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни, каза служебният финансов министър

11:52 | 25.07.21 г.
<p>
	Служебният министър на финансите Асен Василев.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Служебният министър на финансите Асен Василев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Имаме 2 млрд. лева повече предвидени приходи в Бюджет 2021 до края на годината, Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат. Другите около 400 млн. лв. идват от допълнителни приходи от аванса по Плана за възстановяване, тъй като авансовата вноска беше вдигната от 10% на 13%.

Василев уточни, че около половината от допълнителните приходи от НАП и Агенция „Митници“ се дължат на по-добрата икономическа обстановка, а другата половина – на подобряване на събираемостта. "Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев.

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година.

"Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на три-четири-пет фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години", заяви финансовият министър.

„Когато започнахме да затягаме разходната част, оттам също се появиха резерви, които са възможни за използване“, допълни той.

Василев каза, че служебното правителство предлага парламентът да реши за какво да се използват допълнителните 2 млрд. лв. приходи в бюджета, а не кабинетът. „Подготвили сме актуализация на бюджета, в която предлагаме парите да отидат за актуализация на пенсиите и в здравеопазването, където слагаме сериозен ресурс и сме предвидили да обезпечим финансово нова вълна на коронавирус“, отбеляза служебният финансов министър.

„Идеята е средствата за COVID да не бъдат изхарчени до края на годината, а това да зависи от обстановката. Ако тя остане „зелена“, тези пари няма да бъдат похарчени. Ако обаче стигнем до „червения“ пояс, тогава парите ги имаме готови, обезпечени са и могат да бъдат похарчени“, обясни Василев.

Третата голяма група разходи е свързана с подкрепата за бизнеса, като предвидените средства са 430 млн. лв. „И тук, ако останем в „зелената“ зона, голяма част от тези пари няма да бъдат похарчени. Но ако COVID обстановката се утежни и се налага затваряне на фирми, ще имаме пари да подкрепим бизнеса“, посочи служебният министър.

По отношение на актуализацията на пенсиите Василев каза, че не смята за нормално в държава членка на ЕС 43% от пенсионерите да живеят под линията на бедността. „Беше въпрос на разговори със социалното министерство да намерят начин и форма как тези хора да бъдат извадени от бедност, ако държавата може да си го позволи. Оказа се, че след като направихме допълнително събраните средства, като затегнахме част от течовете, държавата може да си го позволи“, заяви финансовият министър.

Според него раздаваните досега допълнителни 50 лв. на месец на пенсионерите са им помогнали, но това трябва да става честно, по законов начин и устойчиво във времето, така че пенсионерите наистина да бъдат извадени от бедността. 

Асен Василев допълни, че са предвидени средства за евентуален нов вот за парламент и за президентските избори. "Обезпечени са 133 млн. за избори - избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. Парите са предвидени за два тура на президентските избори плюс допълнително обезпечение за парламентарните избори“, каза Василев.

Той уточни, че не са предвидени пари за трети парламентарни избори, а за избори две в едно, тъй като е решено, че това е най-скъпият сценарий. Така бюджетът ще издържи, ако се наложи провеждането и на трети парламентарни избори, заяви служебният министър.

Според Василев 12,6-те милиарда лв., които България трябва да получи по Плана за възстановяване на ЕС, трябва да се използват за две основни неща. Първо, да се пренастрои енергийната система, защото в момента нашата енергия е много скъпа и има опасност до десет години някой друг да ни спира и пуска тока. На второ място средствата трябва да се използват в подкрепа на компаниите в България с висока добавена стойност, смята той.

По повод предложението за участие в първия проектокабинет на „Има такъв народ“ Василев коментира, че никой не му се е обаждал с покана за участие в новия проектокабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още