IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина иска да купува българско розово масло

Бе поискано и сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника

18:42 | 08.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

Аржентина има интерес да купува българското розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф.

„Гордеем се с високото качество на розовото ни масло и търсим външни пазари за реализацията му“, категоричен бе земеделският министър. По думите му и други страни са започнали производство на розово масло, но използват нашето като подобрител за качеството.

От страна на Аржентина бе поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника.

„Страната ни развива технология за директна сеитба. Тридесет и девет процента от съоръженията в България са аржентинско производство“, каза от своя страна Н. Пр. Алфредо Атанасоф.  Според него се наблюдава добро присъствие на вносителите на селскостопански машини на нашия пазар. „Вярвам, че по този начин България  може да повиши значително нивата на продукцията си“, допълни аржентинският посланик.

По време на срещата заместник-министър Георги Събев подчерта интереса на Селскостопанска академия и научните институти в нейната структура за установяване на контакт с Националния институт за селскостопански технологии (INTA) в Аржентина за сътрудничество и съвместна работа.  „Климатичните условия на двете страни са сходни, така че можем обменим  опит и добри практики“, допълни той.

В рамките на разговора бе обсъдена и темата за обмен на опит между български и аржентински специалисти в областта на противоградовата защита. Аржентина има дългогодишен опит в използването на самолети и генератори за борба с градушките, а към момента двама аржентински специалиста участват в пилотния проект за самолетен способ и обучават български пилоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...wwww.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още