IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитекти предлагат да се работи по нов проект на детска болница

Върховният административен съд трябва да обяви решението си за обществената поръчка, срещу която са Камарата на архитектите в България, на 14 ноември

21:46 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако се възобнови проектът за национална детска болница, ще са нужни от три до пет години за реализирането му, заедно с оборудването на лечебното заведение. Това коментира архитект Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ), цитирана от БТА.

Тя присъства на делото по жалба на КАБ, внесена във Върховния административен съд, с която се обжалва обществената поръчка за болницата.

Бакалова отново изрази доводите на Камарата против укрепването на сегашната конструкция, която се намира в двора на Александровска болница. Нормите за земетръс позволяват до осеметажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план болницата не може да е по-висока от 20 метра.

Investor.bg припомня, че в становище архитектурната колегия възрази остро срещу обществената поръчка за довършването на 12-етажния груб строеж, изоставен преди 40 години. От КАБ са категорични, че сградата е незаконна, което прави и обществената поръчка незаконна. Тя не отговаря на съвременните изисквания и, още по-лошо, ще бъде опасна за децата и лекарите, предупредиха архитектите и КАБ обжалва обществената поръчка пред ВАС.

През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на пет етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, незаконни, подчерта Бакалова. – Непонятно е кой и защо иска да вкара най-важният обект в държавата в тази бетонна кутия.”

Заместник-председателят на Камарата на архитектите в България обяви, че ако съдът уважи жалбата им, отново ще поканят Министерството на здравеопазването да работят заедно, за да направят най-доброто задание.

“Но ако не я уважи, ще сезираме всички национални и европейски институции, които имат отговорност за европейските средства, защото проектирането е с евросредства”, напомни Петкана Бакалова.

Очаква се съдът да обяви решението си на 14 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още