IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ: Магистрала "Хемус" има най-голяма необходимост от ремонти

Предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители за проектиране, строителство и за надзор на участъка от магистрала "Струма" през Кресна

19:20 | 07.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Магистрала "Хемус", която е изградена преди повече от 35 години е може би пътят, в който има най-голяма необходимост от ремонтни дейности предвид това, че последните 30-35 години по това трасе не е правено почти нищо. Това коментира в ефира на БНТ Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Той уточни, че говори главно за съоръженията по аутоана - тунели и мостови съоръжения.

„Зимата е невъзможно да се работи по тези виадукти, те са в тежко състояние, някои от елементите на съоръженията са в предаварийно ситуция, затова и толкова спешно се наложи тяхното отремонтиране“, каза още той.

Предстои довършване на ремонта на тунела на Витиня -преди време там беше подновено осветлени и други елементи, допълни Глосов.

Напредва и изграждането на участъка от магистрала "Хемус" между Ябланица и пътен възел "Боаза". Досега са изпълнени над една пета от строителните работи. Очаква се до края на септември 2019 г. отсечката да бъде завършена, каза Глосов. 

През август тази година започва и строителството на още една отсечката от "Хемус" - между пътен възел "Белокопитово" и село Буховци.

По думите на Глосов предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители за проектиране, строителство и за надзор на участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Той уточни, че върви по план изграждането на другите две отсечки от магистрала "Струма" – от Кресна до Сандански и между Благоевград и Крупник и обеща участъкът от Кресна до Сандански да бъде пуснат предсрочно през октомври.

Очаква се археолозите, които обследват трасето на магистрала "Струма" в района около село Покровник да приключат работата си до 20 юли. „Най-вероятно по това, което в момента се коментира от тяхна страна, ако има ценни артефакти, те да бъдат изнесени настрани и магистралата да продължи“, добави Глосов.

По отношение на магистрала "Тракия" той обясни, че в момента тече ремонт между 134 и 156 километър - в участъка между Пловдив и Чирпан. От 1995 година там не е ремонтирано нищо, обясни той и подчерта, че по участъка се работи сериозно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още