IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Вълев: Аптеките могат да помогнат в процеса на ваксинация

Фармацевтите не участват в консултативните съвети, свързани с управление на кризата, коментира председателят на Националната аптечна камара

14:38 | 02.11.21 г.
Антон Вълев: Аптеките могат да помогнат в процеса на ваксинация

Той е на мнение, че причината да се отнасяме по този начин към мерките е първоначалният момент, когато правителството наложи прекалено строги мерки и се компрометира пред обществото.

“Сега знаем, че състоянието е сериозно, но не е толкова извънредно”, смята фармацевтът.

Той не очаква затварянето да спре разпространението на вируса, а единствено да го отложи. Антон Вълев прогнозира, че то може да бъде наложено преди изборите, за да не стане по-тежко по време на самите избори. Въвеждането на зеления сертификат, по думите му, е правилен подход, но начинът, по който е въведен “компрометира концепцията за зелен сертификат”.

Според него в повечето случаи всички усилия се опропастяват, защото страдаме от липса на мениджърски капацитет в сферата на здравеопазването.

Най-голямото предизвикателство е свързано с това, че държавата продължава да пропуска сегменти в цялата структура на системата. Фармацевтите продължават да не участват по никакъв начин в консултативните съвети, свързани с управление на кризата. Не се заплаща за работата им на първа линия, също така няма държавна програма, която да използва аптеките и фармацевтите в борбата срещу COVID-19, коментира той.

Той напомни, че в миналото е имало предложения фармацевтите да се включват в кампанията за ваксиниране срещу грип и аптеките да са единствените доставчици на ваксини. Според председателя на Национална аптечна камара причината фармацевтите да не бъдат включени в процеса на ваксинация е лобизъм.

Вълев допълни, че аптеките започват да страдат от загуба на персонал и това води до намаляване на функционалния им капацитет.

Какво трябва да се промени в работата на фармацевтите по време на пандемията? Презапасяват ле се лекарства пациентите? Ще подпише ли фармацевтичният съюз с НЗОК нов договор и за какво настояват фармацевтите? Ще се повиши ли таксата за обслужване на рецептите от аптеката?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още