IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Тодоров подава оставка като депутат след скандалните реплики към журналист

Народният представител се извини на Виктор Николаев в писмо, изпратено до медиите

15:44 | 09.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подава оставка като народен представител. Това той обявява в писмо, адресирано до лидера на формацията Бойко Борисов, Изпълнителната комисия и софийската организация на ГЕРБ.

Припомняме, че преди дни  Антон Тодоров предизвика скандал, след като бе гост в сутрешния блок на Нова телевизия и си позволи да предупреди водещия Виктор Николаев, че може да остане без работа, ако задава неудобни въпроси.

На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на "Грипен"-ите от служебното правителство на Огнян Герджиков е "продукт на определена шайка", Тодоров каза: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й".

Вицепремиерът Валери Симеонов пък коментира как Виктор Николаев е назначен в Нова телевизия. "С конкурс ли сте назначен? Сложили са Ви на временен договор и са Ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре...", обърна се Симеонов към Виктор Николаев.

По темата за скандалите с роднински назначения, Симеонов попита водещия: "Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт".

Всичко това предизвика силна обществена реакция. 

Валери Симеонов изпрати писмо до медиите в събота, в което заяви, че е подложен на „мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната“. „Настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път“, заяви той.

В днешното си писмо Антон Тодоров подчертава, че актът е личен, продиктуван е от опитите неговата реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за него, предаде БТА.

"В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието и техните командири (визирам действащи политици и бивши служители на тоталитарните служби)", обяснява Тодоров.

Той отново подчертава, че думите му в ефира на Нова телевизия са били разбрани напълно превратно и са изтълкувани погрешно. Въпреки поднесените публично извинения, атаката срещу него не само не е спряла, но и е повлякла авторитета на ГЕРБ, на председателя на партията и на цялото ръководство.

"Поднасям още веднъж своите извинения към журналиста Виктор Николаев, към зрителите на Нова телевизия и към всички български медии, които волно или неволно съм засегнал с участието си. Заявявам категорично, че заради моя култ към свободата и онова, за което съм се борил повече от 28 години, че няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цензура и заплахи", пише в писмото си Антон Тодоров.

Той уточнява, че решението е съобразено единствено „със собственото ми разбиране за носене на политическа отговорност“. Тодоров добавя, че остава с ГЕРБ и ще продължи да работи за развитието на партията и нейните политики.

Преди дни оставка като депутат подаде и друг представител на ГЕРБ - Делян Добрев, но след емоционални дебати мнозинството гласува "против" и той остана в парламента. Антон Тодоров се отличи тогава с изказването си: "Аз съм като мумията, не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам. За ужас на червените".

Антон Тодоров беше и кандидат да оглави комисията по досиетата, но парламентът прекрати процедурата за избор на нов състав на комисията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ivancholak
преди 6 години
Пара в свирката на локомотива. Ама тез пионки са толкоз ***, че не схващат за кво иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Май на него му "изядоха хляба"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още