IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антимафиотите са разкрили нелегална фабрика за маркови дрехи

Половин милион лева са щетите, нанесени от незаконното производство на спортни стоки в Харманли, съобщават от МВР

10:44 | 01.06.12 г.
Антимафиотите са разкрили нелегална фабрика за маркови дрехи

При акция на служители от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) е пресечено незаконно производство и разпространение на фалшифицирани марки спортни стоки, съобщиха от МВР.

Акцията е проведена на територията на София и Харманли, като разследването е започнало от популярния интернет сайт-www.sportni–stoki.eu, през който основно са се разпространявали фалшификатите.

Предлаганите стоки били произвеждани в нелегална фабрика в Харманли, откъдето готовата продукция е „пристигала“ в столицата по куриерска фирма. Стоките се съхранявали в нелегален склад в София.

Освен преките икономически щети за компаниите, производители на марковите стоки, нелегалният канал е ощетявал и бюджета от невнасяне на съответните данъци, се посочва в съобщението. 

Общо от складовете и фабриката са иззети над 3500 екипа. Нанесените материални щети на правоносителите са за над 500 000 лева, сочат предварителните разчети.

Резултатите от проверката показват също, че текстилът за дрехите е бил обработван с азотни бои и други вредни химикали, което би увредило сериозно здравето на потребителите.

Срещу нарушителите са образувани две досъдебни производства - за извършено престъпление срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години. Прекратено е разпространението на фалшивите стоки и е преустановено предлагането им по интернет, съобщиха още от МВР.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още