IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкетна комисия ще разследва скандала около парите за ремонта на НДК

Предложението за парламентарното разследване бе на БСП, а ГЕРБ го подкрепи

12:39 | 29.06.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Анкетна комисия ще разследва скандалите около изразходването на парите за ремонт на НДК, реши единодушно Народното събрание - без нито един против и въздържал се.

Предложението за парламентарното разследване бе на БСП, а ГЕРБ го подкрепи. Управляващите обаче не приеха искането на социалистите комисията да е на паритетен принцип и гласуваха да е на пропорционален. БСП поискаха в замяна председател, но и това не бе прието. Председател на комисията стана депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова.

Напрежението около Двореца на културата избухна преди няколко дни, когато вицепремиерът Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршош. Мотивите й бяха, че е застрашено европредседателството. Боршош пък отвърна, че не иска да подписва обществени поръчки под натиск и на ръба на закона. Ден по-късно премиерът върна Боршош като директор на НДК.

При дебатите по създаването на новата комисия социалистите припомниха, че кабинетът отпусна на два транша 17 млн. лв. и 25 млн. лв. за ремонта на НДК за европредседателството. 

БСП напомни и че прокуратурата вече разследва ръководството на Двореца за неправилно разходване на средства.

"Има реален шанс да се изложим пред чужденците. Големият въпрос е как се харчат парите на българските данъкоплатци. Има ли такъв натиск, оказван ли е на някой", обясни целите на поисканата комисия Жельо Бойчев от БСП.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че управляващите са подкрепили създаването на комисията, защото винаги са били за прозрачност.

Той обясни, че има междинен одитен доклад за състоянието на НДК, с който вицепремиерът Лиляна Павлова е запознала приемиера, а последвалите действия на властта целели да се спре забавянето в подготовката за европредседателството.

"Няма тема, която може да ни притеснява", каза Цветанов.

Патриотът Павел Шопов похвали мназинството, че се е съгласило със създаването на комисията.

"Опозицията се беше настроила да развие поредната драматична своя свада и ярост... Но разочаровахме най-вече младите колеги от БСП - наострени за днешния ден. Вчера цял ден артилерийска подготовка по телевизионния екран, днес някои щяха като партизантски отряд да громят врага, а изведнъж се оказа празно пространство", описа той настроенията на социалистите.

Шопов поиска и да се създаде комисия "Бузлуджа" - за това кой и как е довел паметника до пълна разруха.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dworkd1616
преди 6 години
Да ги разследват, то се знае, че всички такива ремонти се правят от "наши" фирми..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още