IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени при липса на интерес

Експертни съвети ще решават за имунизирането с препарата на хората, които има първа игла, както и за тези, които желаят да си я поставят

17:16 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg

Интересът към ваксината на AstraZeneca в България е спаднал до минимум. Това обяви на брифинг днес здравният министър Костадин Ангелов. Той за пореден път подчерта, че ваксината е проверена и безопасна що се отнася до медицинските показания.

Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, ще бъдат съхранявани в хладилници на "Булбио". Спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях, каза министърът. До момента у нас не е унищожена нито една ваксина, нито е изхвърлена ваксина, допълни той.

До края на седмицата експертни съвети ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca у нас, обяви министърът.

Няколко експертни съвета – от имунолози, вирусолози, кардиолози и други специалисти, трябва да кажат какво да се прави с хората, които са получили първата си доза от препарата и не искат втората, както и с онези, които са готови да си поставят и втората игла.

Сред обсъжданите варианти са ваксинираните с първа игла на AstraZeneca да получат втора доза от иРНК ваксина или от векторния препарат на Janssen.

Ангелов разясни, че има писмо от португалското председателство, в което се посочва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло употребата на този препарат на хора под 60 години. Затова ще бъдат попитани експертните съвети, които да дадат спешно становище.

Избор на ваксини ще има от месец май.

Днес в България са пристигнали 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца. Следващия месец се очакват 1 милион дози, а след това и още 1,5 милиона. 

Здравните власти обмислят и как да облекчат достъпа на личните лекари до ваксините.

Съществуват няколко логистични проблема, които са обсъждани днес с ваксинационния щаб. Първият проблем са опашките от лекари пред Столичното РЗИ. Ще се изработи алгоритъм за подобряване на тази логистика, каза Ангелов. По думите му до края на деня общопрактикуващите лекари ще имат яснота как ще е най-добре да взимат ваксините.

Вторият проблем е по отношение на отдалечените места в страната. Има уговорка коли на МВР да бъдат използвани за логистика на ваксините от регионалните здравни инспекции до кабинетите на личните лекари.

Министърът коментира и проблема, че записали се за ваксина в националната електронна система получават съобщения за ваксина в даден център, но се оказва, че този център не работи. Наличните в момента количества ваксини на Pfizer са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план. Реален избор на ваксина се очаква през май, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още