IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Можем да ваксинираме от 50 хил. до 100 хил. души на ден

Темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини, каза министърът на здравеопазването

16:02 | 25.01.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine /Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine /Bloomberg

„Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хил. до 100 хил. души. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след откриването на отделение по хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора.

Той уточни, че за целта като изпълнители са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. "Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната", посочи министърът, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

Здравният министър беше категоричен, че предвидените за България количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани.

„Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, коментира още Ангелов. 

По-рано през деня здравният министър присъства на официалното откриване на отделението по хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Това стана възможно, след като миналата година министерството отпусна 580 хил. лв. – капиталови разходи, необходими на лечебното заведение за ремонта и преустройството. Отделението вече разполага с 12 новооткрити поста, от които ще могат да се възползват 32 души, провеждащи диализното си лечение в университетската болница. Министерството на здравеопазването осигури средства на болницата за закупуването на 8 диализни апарата.

В отговор на журналистически въпрос за възобновяването на работата на заведенията министър Ангелов посочи, че при предстоящите разговори с бранша ще разчита на диалогичност и разбиране.

„В началото на февруари ще възобновим учебния процес в системата на средното образование, което касае близо 200 000 ученици, или 37,5% от учащите в класовете от 5-и до 12-и. Успоредно с това ще бъдат преосмислени и част от мерките в секторите спорт и култура. Ще наблюдаваме какъв ще бъде резултатът спрямо нивата на заболяемост и смъртност и едва тогава ще се обсъжда смекчаване на противоепидемичните мерки в други сектори“, стана ясно още от думите на здравния министър.

Днес в България пристигнаха още 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. С тези количества се компенсира част от забавената предишна доставка.

По отношение на изпълнението на ваксинационния план министър Костадин Ангелов докладва на премиера днес, че до момента над 26 хил. души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 3 години
Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционнаОкръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrigDas Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschrаnkungen erlassen. Die Botschaft: Soziale Kontakte kоnnten nicht einfach verboten werden.https://***.berliner-zeitung.de/news/mdr-bericht-amtsgericht-haelt-allgemeines-kontaktverbot-fuer-verfassungswidrig-li.134388Корона: Локдаун срещу КонституциятаСъдилищата обявяват мерките за невалидниТази седмица Баварският административен съд (BayVGH) временно спря баварската забрана за пиене на алкохол на обществени места, която беше наложена от правителството на държавата през декември като антикоронна мярка. Решението привлече вниманието в цяла Германия, защото беше взето от висш орган. Поради продължителността на правния процес, други съдебни решения, занимаващи се с правителствени антикоронни мерки естествено са в по-ниски инстанции.https://***.heise.de/tp/features/Corona-Lockdown-vs-Grundgesetz-5033152.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 3 години
СЕГА ВСЕКИ ЧЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНО - РЕШЕНИЕ НА СЪДА В ТЮРИНГИЯ (ГЕРМАНИЯ) ПО ДЕЛО ЗА НАРУШАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВАIV.RN 31Общата забрана за контакт или забрана за събиране в съответствие с раздел 2, параграф 1 и раздел 3, параграф 1 параграф 3 от (решение на правителството) е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН по съществени причини, тъй като той НАРУШАВА ЧОВЕШКОТО СОСТОЙНСТВО, ГАРАНТИРАНО КАТО НЕПРИКОСНОВЕНО в чл.1, ал.1 от Конституцията.Неприкосновеността на човешкото достойнство означава, че нарушение на човешкото достойнство не може да бъде оправдано от други основни ценности на конституцията: искът за уважение на човешкото достойнство е категорично.RN 33По отношение на настоящото дело Съда реши: ОБЩАТА ЗАБРАНА ЗА КОНТАКТ Е СЕРИОЗНО НАРУШЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА. Това е една от основните свободи на хората в свободното общество, според която те могат да определят сами с кои хора (ако приемем тяхната готовност) и *** какви обстоятелства да влизат в контакт. Свободната среща на хората помежду им с най-разнообразни цели са същевременно елементарната основа на обществото. По принцип държавата трябва да се въздържа от всякаква целенасочена регулаторна и ограничителна намеса..Въпросът колко хора гражданинът води в дома си или колко хора гражданин среща в публичното пространство при разходка, спорт, пазаруването или седенето на пейка в парка не представлява интерес за Държавата.RN 34Със забраната за контакт държавата АТАКУВА ОСНОВИТЕ на Обществото чрез налагане на физическа дистанция между гражданите ("Социално дистанциране"). Едва ли някой в Германия през януари 2020 г. си представяше, че ще бъде забранено от държавата под заплаха от парина глоба да покани родителите си в дома си, ако не е изпратил навън останалите членове на семейството си.Едва ли някой можеше да си представи, че на трима приятели могже да бъде забранено да са заедно на една пейка в парка. Държавата никога досега не е мислила за подобно нещо при предприемане на действия за борба с епидемия. Дори при анализ на риска "Пандемия от вирус Modi-SARS" (BT-Drs. 17/12051) на института Робърт Кох, при който има сценарий със 7.5 милиони мъртви, не се разглежда обща забрана за контакт (както и комендантски час и широкото изключване на обществения живот). Като противоепидемичните мерки са били предвидени освен поставянето под карантина на контактните лица и изолиране на заразените, само затваряне на училища, отмяна на големи събития и препоръки за хигиена (BT-Drs. 17/12051, стр. 61е).Самото решение на съда в pdf:https://***.dropbox.com/s/era37pean2j7wdl/Freispruch_wg_Kontaktbeschr%C3%A4nkung_2021_01_11_AG_Weimar_Beschluss.pdf?Номер на решението на съда: 6 OWi - 523 Js 202518/20Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционнаОкръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrigDas Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още