IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Изпитваме сериозен недостиг на лекари на първа линия срещу COVID

От щаба препоръчват прием на витамин Д в условията на намалено слънцегреене

10:53 | 22.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от най-големите проблеми в последните дни е "недостиг на медици на първа линия в борбата с COVID относно техния физически капацитет", съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг в Министерството на здравеопазването.

"Всички са много изморени, голяма част са заразени и болни", коментира той.

По данни на здравния министър заболелите от коронавируса медицински лица са 1727, като активните случаи са 590. Голяма част от тях (513) са на домашно лечение, 74 са настанени в болница, като трима от тях са в интензивно лечение.

Ангелов призова специалистите в доболничната помощ да помогнат на своите колеги в болниците. Ще се водят разговори и с ректорите на медицинските университети и колежи с молба да се включат студенти в крайната фаза на своето обучение да помогнат в борбата.

Областите с най-голям брой хоспитализирани са София (425), Пловдив (208), Благоевград (197), Бургас (97) и Шумен (82). Данните на Щаба са, че за момента на територията на София се запазва тенденцията за безсипмтомно протичане на болестта.

Целта на здравните власти сега е да намали броя на заразените, за да се намали натискът върху системата. 

Възрастта на починалите от COVID намалява, обясни още министърът. Той поясни, че причината за смъртта е именно вирусът, който причинява васкулит и при аутопсиите на починалите се виждат тежки увреждания и образуване на тромби в кръвоносните съдове. Сред рисковите фактори за тежко протичане на заболяването е затлъстяването.

"Здравната система прави каквото може", коментира от своя страна Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Той препоръча към трите основни правила за действие - дезинфекция, дистанция и дисциплина, да прибавим и вит. Д заради по-ограниченото слънцегреене.

Той беше категоричен, че маските са необходими в условията на повишен риск от заразяемост.

"Маската се слага, за да се пазим от човек, който е по-близо от 1,5 метра", обясни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев и допълни, че това са места като пазари, тържища, пешеходни зони, изчакване на опашка и т.н. Членовете на едно домакинство не трябва да спазват изискването за дистанция.

Маските, заедно със спазването на дистанцията и дезинфекцията, намаляват с 90% риска от заразяемост при контакт с болен, обясни още експертът. Той беше категоричен, че от Щаба нямат намерение да затварят градове, нито целят да плашат хората, а със заповедите искат да намалят натиска върху здравната система.

По данни на Ангел Кунчев нивото на заболеваемост в страната е 136 на 100 хил. души. Това ни поставя на 23-то място в Европа и 4-то място на Балканите. Кривата на заболеваемостта за последните 14 дни обаче е много стръмна и целта ни сега е да опитаме да смекчим пика.

Седмичният брой тестове е 500 на 100 хил. души, което е повече от заложения минимум (300 на 100 хил. души). Няма сериозни изменения по отношение на положителността на тестовете и до голяма степен зависи от контингента, който се изследва, допълни Кунчев.

Тодор Кантарджиев беше категоричен, че няма основание да не вярваме на данните за броя направени тестове, защото лабораториите в страната имат нужния капацитет. В целия свят е приета методиката за PCR-тестове, допълни той.

В момента се прави проучване на бързи антигенни тестове, чиято цена е около 20 лева. Според Кантарджиев ако този тест е положителен, човекът може да зарази околните, въпреки че не е толкова чувствителен както PCR. При този тест е важно доброто взимане на пробата и е подходящ за хора със симптоми.

Държавата не може да определи пределна цена на PCR-тестовете, заяви още здравният министър. Според него в тази ситуация роля играят принципите на търсенето и предлагането. НЗОК плаща 60 лева за извършен PCR, отговори той по отношение на двойно по-високите цени на тестовете в частните лаборатории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
А така.....,има и минуси.....,ако заплатите станат в границите които съм упоменал няма да има изтичане на мозъци към така наречената Западна Европа и управляващите няма да се жалват "Ето видите ли завършващтите млади лекари се устремяват към запада.....".....Защо ли.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
""Един от най-големите проблеми в последните дни е "недостиг на медици на първа линия в борбата с COVID относно техния физически капацитет.....""Ами размърдайте си най после мозъците и вдигнете заплатите на целия медицински персонал до европейските нива.....и тогава няма да имате проблеми с лекарите и мед.сестрите на "ПЪРВА ЛИНИЯ".....Мед.сестрите получават от 2200 до 2400 евро чисти пари,като ги осигуряват на тези стойности.....,а за лекарите не знам.....,може би поне двойно повече.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още